Ana içeriğe atla

Usta Öğretici Olmak? Usta Öğreticilik Kursu

 Usta Öğretici Olmak? Usta Öğreticilik Kursu

Usta Öğretici Olmak İçin 40 Saatlik Usta Öğreticilik Kursu Nerelerde, Ne Zaman Açılır.  Usta Öğreticilik Alanında Ustalık Yeterliliğini Kazanmış, Usta Öğretici Belgesi Sahiplerine Denir. Usta Öğreticiler Aday Çırak (Çıraklığa Başlama Yaşının Doldurmamış), Çırak, Kalfa Ve Mesleki Teknik Eğitim Okul Ve Kurumlarındaki Öğrenci Veya Kursiyerlerin Eğitimlerinden Sorumludur. Uzman İse Alanında Yüksek Öğretim Yapmış Ve Alanında En Az 5 Yıl Başarılı Bir Şekilde Çalışmış Yada Alanında Yüksek Lisans Eğitimi Almış Kişilere Denilir.


Usta Öğretici Olmak İçin Öncelikle Alanında Ustalık Belgesi Sahibi Olmak Gereklidir. Ustalık Belgesi Sahipleri Mesleki Eğitim Merkezlerinde Düzenlenen 40 Saatlik Usta Öğreticilik Kurslarına Katılarak Usta Öğretici Belgesi Alabilirler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde Usta Öğreticilik Kursu Kayıt Alımları Yıl Boyu Devam Etmektedir, Başvuru Sayısı 20 Kişiye Ulaştığı Zaman Kurs Açılmaktadır.


Usta Öğretici Olmak? Usta Öğreticilik KursuHalk Eğitim Merkezleri Usta Öğretici Başvuruları Her Kurum Farklı Tarihlerde Almaktadır. Halk Eğitim Merkezlerinde Usta Öğreticilik Başvuruları Genel Olarak Eylül Ayında Alınmaktadır. Yıl İçerisinde Çeşitli Branşlarda Usta Öğretici Başvurusu Alan Kurumlar da Bulunmaktadır. Başvuru Tarihleri Kurumların Resmi Sitelerinden İlan Edilmektedir. Başvuru Şartlarını Taşıyanlar Ek Olarak İstenilen Belgelerle Birlikte Kurs Açmak İstedikleri Halk Eğitim Merkezine Şahsen Başvuruda Bulunmalıdır. Halk Eğitim Merkezlerinde Usta Öğreticiler Full Time Ve Part Time Olarak Görev Alabilirler. Resmi Bir Görevi Bulunmayanlar Haftada En Fazla 40 Saat Ders Verirken Resmi Görevi Bulunanlar Haftada En Fazla 10 Saat Ders Verebilir. haftalık 40 saatlik süreyi aşmadan birden fazla kurumda görev alabilirler.


Halk Eğitim Merkezi Uzman Ve Usta Öğretici: Halk Eğitim Merkezlerinde Kadrolu Öğretmen Ve Kadrolu Usta Öğreticilerin Yetersiz Olması Durumlarında Ek Ders Ücreti Karşılığında Görevlendirilen Öğreticilik Yeteneğine Sahip Kişilere Denir.


Usta Öğretici Olmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli


Usta Öğretici Olmak Eskisi Kadar Kolay Değildir, Ancak Eskisine Göre Usta Öğreticilere İhtiyaç Duyan Kurum Sayıları Artmıştır. Usta Öğretici Olmak İçin Öncelikle Hangi Alanda Usta Öğretici Olacağınıza Kadar Vermeniz Gereklidir. Örneğin El Sanatlarına Yatkınlığınız Varsa İğne Oyası Branşında Usta Öğretici Olmak İstiyorsanız El Sanatları Öğretmenliği, Nakış Öğretmenliği Lisans Bölümlerinden Mezun Olmanız, Önlisans Nakış Bölümünden Mezun Olmanız, El Nakışı Ve El Ve Makine Nakışı Lisesini Bitirmeniz Yada El Ve Makina Nakışı Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahibi Olmanız Gerekiyor. Kurumlar Öğretici Tercihi Yaparken Başvuruda Bulunanlar Arasında Öncelikle Lisans, Önlisans, Meslek Lisesi Mezunlarını Tercih Ederler. Başvuruda Bulunanlar Arasında Yukarıdaki Şartları Taşıyanların Bulunmaması Durumunda Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri Tercih Edilir.


Halk Eğitim Merkezleri Usta Öğretici Alırken Öncelikle Alanında Yüksek Öğretim Mezunları, Ön Lisans Mezunları, Alanında Meslek Lisesi Mezunları, Lise Mezunu Alanında Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahibi, İlkokul Yada İlköğretim Mezunu Alanında Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri, En Az Lise Mezunu Eğitim Vereceği Alanda Tüm Yetkinliğe Sahip Olanlar Olarak Sıralanır. Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Kursları İçin Yukarıdaki Şartları Taşıyan Başvuru Alımı Yapılmamış İse Çevrede Alanında Ustalığı Kabul Görmüş Kişilerin Başvuruları Kabul Edilebilir.


Usta Öğreticilik Kursu İçin Gerekli Belgeler


Ustalık Belgesi Aslı Ve Fotokopisi

Kimlik Fotokopisi

3 Adet Resim

Başvuru Dilekçesi


Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliği- Madde 74 -C Usta Öğreticilerin Eğitimi İçin İş Pedagojisi Kursuna Katılan Ustaların Devamsızlıkları, Her Ders İçin Ayrı Ayrı Tutulur. Ustalar, Eğitim Süresinin En Az 3/4’üne Devam Etmek Zorundadırlar. Daha Fazla Devamsızlığı Olanlar, Daha Sonraki Bir Tarihte Düzenlenecek Kurslarda Devam Edemedikleri Derse Katılırlar.

Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliği- Madde 86 -F Usta Öğreticilerin İş Pedagojisi Kurs Sonu Sınavı, Test Şeklinde Yapılır. Soru Sayısı, Derslerin Ders Saatleri Dikkate Alınarak Belirlenir. Konuların İşlenmesinde Ayrı Öğretmenlerin Görev Alması Durumunda Sorular, İlgili Öğretmenlerce Hazırlanarak Kurs Sonunda Tek Sınav Şeklinde Uygulanır.

Kursa Katılanların Başarılı Sayılabilmeleri İçin Kurs Sonunda Yapılan Sınavda, En Az 45 Puan “Geçer” Not Almaları Gerekir. Sınavda Başarılı Olamayanlar, Daha Sonra Açılacak Kursların Bitiminde Yapılacak Sınavlara Katılabilirler.


Sponsorlu Bağlantılar

Usta Öğreticilik Kursu Eğitimi Verilen Konular Ve Saatleri


Çıraklık ve Mesleki Eğitim İlkeleri 4 saat

Eğitim Psikolojisi 3 saat

Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları 4 saat

Meslek Analizi ve Öğretim Programlarının Hazırlanması 8 saat

Atölye ve Meslek Dersleri Öğretim Metotları 8 saat

İş Güvenliği 4 saat

İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri 4 saat

Öğretimde Ölçme ve Değerlendirme 3 saat

İmtihan Değerlendirme 2 saat

Usta Öğretici Olmak İçin Aranılan Şartlar Nelerdir


Usta Öğretici Olabilmek İçin Öncelikle TC Vatandaşı Olmak (Yabancılar Bakanlar Kurulu Kararıyla Olabilir) Gereklidir. Ayrıca Kamu Haklarından Mahrum Olmamak, Taksirli Suçlar Ve Aşağıda Sayılan Suçlar Dışında Tecil Edilmiş Hükümler Hariç Olmak Üzere, Ağır Hapis Veya 6 Aydan Fazla Hapis Veyahut Affa Uğramış Olsalar Bile Devletin Şahsiyetine Karşı İşlenen Suçlarla, Zimmet, İhtilas, İrtikap, Rüşvet, Hırsızlık, Dolandırıcılık, Sahtecilik, İnancı Kötüye Kullanma, Dolanlı İflas Gibi Yüz Kışkırtıcı Veya Şeref Ve Haysiyet Kırıcı Suçtan Veya İstimal Ve İstihlak Kaçakçılığı, Resmi İhale Ve Alım Satımlara Fesat Karıştırma, Devlet Sırlarını Açığa Vurma Suçlarından Dolayı Hükümlü Bulunmamak. Erkek Adaylar İçin Askerlikle İlişkilerinin Bulunmaması (Yapmış Olmak Veya Tecilli Olmak), Görevini Yapmasına Engel Sağlık Sorunu Bulunmamak. (Engellilere Yönelik Açılan Kurslarda Engel Grubu Dikkate Alınarak Görev Alabilir). Alanında Lisans Ve Ön Lisans Mezunu Olmak, Alanında Meslek Lisesi Mezunu Olmak, Alanında Ustalık/Usta Öğretici Mezunu Olmak (En Az İlkokul Mezunu), Lise Mezunu Olup Alanında Yetkinliğe Sahip Olduğunu Belgelemek.


Cumhuriyetin Kuruluşuyla Birlikte Halk Mektepleri, Halk Evleri Gibi İsimlerle Yürütülen Çalışmalar 1952 Yılında Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde Halk Eğitim Merkezleri Olarak Devam Etmiştir. Ülkemizde Bine Yakın Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Mesleki Ve Teknik, Sosyal Ve Kültürel Ve Okuma Yazma Kurslar Açılmaktadır. Bine Yakın Halk Eğitim Merkezinde On Binlerce Usta Öğretici Görev Almaktadır. Ayrıca Belediyeler Tarafından Açılan Ücretsiz Kurslarda Yine On Binlerce Usta Öğretici Görev Almaktadır.


Usta Öğretici Görevlendirilmesi


Halk Eğitim Merkezleri, Belediyeler Tarafından Açılan Kurslarda Örnek Usta Öğretici Görevlendirme Şartları.


Türk Halk Oyunları Ve Yöre Oyunları Öğreticisi Nasıl Olunur

Türk Halk Oyunları Yöre Oyunları Öğreticiliği Yapacaklar İle Örgün Eğitim Kurumlarında Halk Oyunları Dalında Egzersiz Çalışmalarını Yürüten Öğretmenler, Merkezlerce Açılan Türk Halk Oyunları Yöre Oyunları Öğreticisi Yetiştirme Kurslarına Katılıp Belge Almak Zorundadır. Bu Öğreticilerden, Üniversitelerin Türk Halk Oyunları Bölümlerinden En Az Ön Lisans Düzeyinde Mezun Olanlar İle Beden Eğitimi Bölümlerinin Halk Oyunları Uzmanlık Eğitimi Alanlar Bu Kapsamda Değerlendirilmez.

Kurslara Katılmak İçin Kişilerin Türk Halk Oyunları Alanında Eğitmenlik/Çalıştırıcılık Yaptığını Ya Da Başarılı Şekilde Oynadığını Belgelendirmeleri Zorunludur. Belgelendirmede, Bu Alanda Faaliyet Gösteren Dernek, Vakıf, Resmi Ve Özel Kurum Ve Kuruluşların Referansları Esas Alınır.

Kurslarda, Spor Ve Beslenme, Sporcu Sağlığı Ve İlk Yardım, Spor Psikolojisi, Genel Folklor Bilgisi, Temel Müzik Ve Ritim Bilgisi, Organizasyon Bilgisi, Giyim, Kuşam Ve Makyaj, Özel Antrenman Bilgisi, Sahneleme Teknikleri İle Yöre Uygulamaları Modüllerine Yer Verilir.

Bu Kurslarda Öğretici Olarak Üniversitelerin Türk Halk Oyunları Bölümünden Mezun Olup, Bakanlığa Bağlı Resmi Ve Özel Okul Ve Kurumlarda Öğretmenlik/Yöneticilik Yapanlar, Aynı Bölümde Görevli Akademisyenler, Kültür Ve Turizm Bakanlığı İle Türkiye Radyo Televizyon Sanatçı Ve Uzmanları İle Modüllerin Özelliğine Göre Çalışan Ve Emekli Öğretmen Ve Akademisyenler Görevlendirilir.

Türk Halk Oyunları Yöre Oyunları Öğreticisi Yetiştirme Kursu Belgesine Sahip Olmayanlara, Bakanlığa Bağlı Örgün Ve Yaygın Eğitim Kurumlarında Ücretli/Gönüllü Eğitmenlik/Çalıştırıcılık/Öğreticilik/Usta Öğreticilik Gibi Görevler Verilmez.


Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçı Çırağı Kursunda Usta Öğretici Olmak İçin

Aile Ekonomisi Ve Beslenme Öğretmenliği

Gastronomi Ve Mutfak Sanatları

Turizm Ve Otelcilik

Besin Teknolojisi Öğretmenliği

Ev Yönetimi Ve Beslenme

Lisans Mezunları.

Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Meslek Yüksek Okulu

Aşçılık

Turizm Ve Otelcilik (Yiyecek Ve İçecek Bölümü)

Ön Lisans Mezunları.

Mutfak Ustalık Belgesi Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri.

Aşçılık Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri.

Mutfak Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri.

Kurum Beslenmesi

Yiyecek İçecek Hizmetleri Mutfak

Beslenme Ve Ev Yönetimi

Kurum Beslenme

Besin Teknoloji

Aşçılık

Lisesi Mezunları.


Bilişim Teknolojileri Alanında Bilgisayar İşletmenliği Kursunda Usta Öğreticilik Yapmak İsteyenler İçin Aranılan Şartlar.

Bilişim Teknolojileri Alan Öğretmenleri, Öğretmen Bulunamaması Durumunda Öğretmen Olarak Atanabilecek Nitelikte Olanlar.

Bilişim Teknolojileri Alanına Kaynak Teşkil Eden Yükseköğretim Programları / Fakülte Mezunları.

Bilişim Teknolojileri Alanına Kaynak Teşkil Eden Yükseköğretim Kurumlarında Görevli Öğretim Üyesi, Öğretim Görevlileri.

MEB Bilgisayar Formatörlük Belgesine Sahip Olan Öğretmenler.

Bilişim Teknolojisi Alanında Ön Lisans Mezunu Olup En Az 3 Yıllık Mesleki Deneyime Sahip Olduğunu Belgelendirenler, Eğitici Olarak Görev Almalıdır.

• Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (Lisans)

• Elektronik Ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü (Lisans)

• Bilgisayar Teknikerliği Ve Programlama (Ön Lisans)

• Bilgisayar Teknolojisi Ve Bilişim Sistemleri (Lisans)

• İstatistik Ve Bilgisayar (Lisans)

• Bilgisayar Teknik Öğretmenliği(Lisans)

• Bilgisayar Ve Elektronik Öğretmenliği (Lisans)

• Elektronik Ve Bilgisayar Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Ve Kontrol Öğretmenliği (Lisans)

• Kontrol Ve Bilgisayar Mühendisliği (Lisans)

• Bilişim Mühendisliği (Lisans)

• Yazılım Mühendisliği (Lisans)

• Bilgisayar Programcılığı (Ön Lisans)

• Bilgisayar Teknoloji Ve Programcılığı (Ön Lisans)

• Bilgisayar Donanımı (Ön Lisans)

• Bilgisayar Operatörü Ve Teknikerliği (Ön Lisans)

• Bilgisayar Destekli Tasarım (Ön Lisans)

• Bilgisayar Teknolojisi (Ön Lisans)

• İnternet Ve Ağ Teknolojileri (Ön Lisans)

• Kontrol Sistemleri Teknolojisi (Ön Lisans)

• Bilgisayar Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Mühendisliği (Lisans)

• Bilgisayar Sistemleri (Lisans)

• Bilgisayar Ve Kontrol (Lisans)

• Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği (Lisans)

• Matematik-Bilgisayar (Lisans)


El Sanatları Teknolojisi Alanı Dekoratif Ev Aksesuarları Hazırlama Kursu Başvuru Şartları.

• El Sanatları Öğretmenliği (Lisans)

• Dekoratif Ev Tekstili Öğretmenliği (Lisans)

• Nakış Öğretmenliği (Lisans)

• El Sanatları Tasarımı Ve Üretimi (Lisans)

• Ev Tekstili Konfeksiyonu (Ön Lisans)

• El Sanatları (Ön Lisans)

• Dekoratif Ürünler (Lise)

• Dekoratif Ev Tekstili Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)

• El Sanatları Teknolojisi (Dekoratif Ev Tekstili) Bölümü (Lise)


Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Erkek Üst Giysileri Dikimi Kursu Başvuru Şartları.

• Giyim Endüstrisi Öğretmenliği (Lisans)

• Giyim (Ön Lisans)

• Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Moda Tasarımı Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Teknolojisi Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim (Ön Lisans)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Ön Lisans)

• Giyim (Lise)

• Hazır Giyim (Lise)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Lise)

• Erkek Terziliği Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)

• Pozisyona Uygun Sertifikası Olan Her Adaya Açık Branş.


Giyim Aksesuarları Dikimi (Şal,Etol, Çanta, Şapka) Öğreticiliği İçin Aranılan Şartlar.

• Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Moda Tasarımı Öğretmenliği (Lisans)

• Giyim Endüstrisi Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Teknolojisi Öğretmenliği (Lisans)

• Giyim (Ön Lisans)

• Hazır Giyim (Ön Lisans)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Ön Lisans)

• Giyim (Lise)

• Hazır Giyim (Lise)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Lise)

• Kadın Terziliği Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)


Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Cilt Bakımı Öğreticiliği Aranılan Şartlar.

• Güzellik Uzmanlığı (Lise)

• Güzellik Hizmetleri Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)

• Kuaförlük Ve Güzellik Öğretmenliği (Lisans)

• Kuaförlük Ve Cilt Bakımı (Lisans)

• Güzellik Ve Tıbbi Aromatik Bitkileri (Lisans)

• Saç Ve Güzellik Uygulamaları (Lisans)

• Saç Bakımı Ve Güzellik Hizmetleri (Ön Lisans)

• Cilt Bakımı (Ön Lisans)

• Cilt Bakımı Ve Güzellik (Ön Lisans)

• Kozmetik Teknolojileri (Ön Lisans)

• Cilt Bakımı Ve Güzellik (Lise)

• Kuaförlük Cilt Bakımı Güzellik (Lise)

• Cilt Bakımı Ve Güzellik Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)


Kişisel Gelişim Alanı Diksiyon Kursu Öğreticiliği Aranılan Şartlar.

• Türkçe Öğretmenliği (Lisans)

• Türk Dili Ve Edebiyatı (Lisans)

• Çağdaş Türk Lehçeleri Ve Edebiyatları Bölümü (Lisans)

• Türk Dili Ve Edebiyatı Öğretmenliği (Lisans)

• Türk Halk Bilimi Bölümü (Lisans)


Yabancı Dil Alanı Fransızca Öğreticiliği Aranılan Şartlar.

• Fransızca Öğretmenliği (Lisans)

• Fransız Dili Ve Edebiyatı (Lisans)

• Mütercim Tercümanlık (Fransızca) (Lisans)

Yetkinlik Belgeleri:

• DELF & DALF (Fransızca)

• KPDS (Fransızca)

• ÜDS (Fransızca)

• YDS (Fransızca)


Spor Alanı Bayan Step Aerobik, Fitness Öğretici Şartları.

• Spor Yönetimi (Lisans)

• Spor (Lisans)

• Spor Yönetimi (Ön Lisans)

• Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği (Lisans)

• Rekreasyon (Lisans)

• Spor Yöneticiliği Ve Antrenörlük (Lisans)

• Pozisyona Uygun Sertifikası Olan Her Adaya Açık Branş.

 Usta Öğretici Olmak? Usta Öğreticilik Kursu

Usta Öğretici Olmak İçin 40 Saatlik Usta Öğreticilik Kursu Nerelerde, Ne Zaman Açılır.  Usta Öğreticilik Alanında Ustalık Yeterliliğini Kazanmış, Usta Öğretici Belgesi Sahiplerine Denir. Usta Öğreticiler Aday Çırak (Çıraklığa Başlama Yaşının Doldurmamış), Çırak, Kalfa Ve Mesleki Teknik Eğitim Okul Ve Kurumlarındaki Öğrenci Veya Kursiyerlerin Eğitimlerinden Sorumludur. Uzman İse Alanında Yüksek Öğretim Yapmış Ve Alanında En Az 5 Yıl Başarılı Bir Şekilde Çalışmış Yada Alanında Yüksek Lisans Eğitimi Almış Kişilere Denilir.


Usta Öğretici Olmak İçin Öncelikle Alanında Ustalık Belgesi Sahibi Olmak Gereklidir. Ustalık Belgesi Sahipleri Mesleki Eğitim Merkezlerinde Düzenlenen 40 Saatlik Usta Öğreticilik Kurslarına Katılarak Usta Öğretici Belgesi Alabilirler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde Usta Öğreticilik Kursu Kayıt Alımları Yıl Boyu Devam Etmektedir, Başvuru Sayısı 20 Kişiye Ulaştığı Zaman Kurs Açılmaktadır.


Usta Öğretici Olmak? Usta Öğreticilik KursuHalk Eğitim Merkezleri Usta Öğretici Başvuruları Her Kurum Farklı Tarihlerde Almaktadır. Halk Eğitim Merkezlerinde Usta Öğreticilik Başvuruları Genel Olarak Eylül Ayında Alınmaktadır. Yıl İçerisinde Çeşitli Branşlarda Usta Öğretici Başvurusu Alan Kurumlar da Bulunmaktadır. Başvuru Tarihleri Kurumların Resmi Sitelerinden İlan Edilmektedir. Başvuru Şartlarını Taşıyanlar Ek Olarak İstenilen Belgelerle Birlikte Kurs Açmak İstedikleri Halk Eğitim Merkezine Şahsen Başvuruda Bulunmalıdır. Halk Eğitim Merkezlerinde Usta Öğreticiler Full Time Ve Part Time Olarak Görev Alabilirler. Resmi Bir Görevi Bulunmayanlar Haftada En Fazla 40 Saat Ders Verirken Resmi Görevi Bulunanlar Haftada En Fazla 10 Saat Ders Verebilir. haftalık 40 saatlik süreyi aşmadan birden fazla kurumda görev alabilirler.


Halk Eğitim Merkezi Uzman Ve Usta Öğretici: Halk Eğitim Merkezlerinde Kadrolu Öğretmen Ve Kadrolu Usta Öğreticilerin Yetersiz Olması Durumlarında Ek Ders Ücreti Karşılığında Görevlendirilen Öğreticilik Yeteneğine Sahip Kişilere Denir.


Usta Öğretici Olmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli


Usta Öğretici Olmak Eskisi Kadar Kolay Değildir, Ancak Eskisine Göre Usta Öğreticilere İhtiyaç Duyan Kurum Sayıları Artmıştır. Usta Öğretici Olmak İçin Öncelikle Hangi Alanda Usta Öğretici Olacağınıza Kadar Vermeniz Gereklidir. Örneğin El Sanatlarına Yatkınlığınız Varsa İğne Oyası Branşında Usta Öğretici Olmak İstiyorsanız El Sanatları Öğretmenliği, Nakış Öğretmenliği Lisans Bölümlerinden Mezun Olmanız, Önlisans Nakış Bölümünden Mezun Olmanız, El Nakışı Ve El Ve Makine Nakışı Lisesini Bitirmeniz Yada El Ve Makina Nakışı Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahibi Olmanız Gerekiyor. Kurumlar Öğretici Tercihi Yaparken Başvuruda Bulunanlar Arasında Öncelikle Lisans, Önlisans, Meslek Lisesi Mezunlarını Tercih Ederler. Başvuruda Bulunanlar Arasında Yukarıdaki Şartları Taşıyanların Bulunmaması Durumunda Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri Tercih Edilir.


Halk Eğitim Merkezleri Usta Öğretici Alırken Öncelikle Alanında Yüksek Öğretim Mezunları, Ön Lisans Mezunları, Alanında Meslek Lisesi Mezunları, Lise Mezunu Alanında Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahibi, İlkokul Yada İlköğretim Mezunu Alanında Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri, En Az Lise Mezunu Eğitim Vereceği Alanda Tüm Yetkinliğe Sahip Olanlar Olarak Sıralanır. Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Kursları İçin Yukarıdaki Şartları Taşıyan Başvuru Alımı Yapılmamış İse Çevrede Alanında Ustalığı Kabul Görmüş Kişilerin Başvuruları Kabul Edilebilir.


Usta Öğreticilik Kursu İçin Gerekli Belgeler


Ustalık Belgesi Aslı Ve Fotokopisi

Kimlik Fotokopisi

3 Adet Resim

Başvuru Dilekçesi


Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliği- Madde 74 -C Usta Öğreticilerin Eğitimi İçin İş Pedagojisi Kursuna Katılan Ustaların Devamsızlıkları, Her Ders İçin Ayrı Ayrı Tutulur. Ustalar, Eğitim Süresinin En Az 3/4’üne Devam Etmek Zorundadırlar. Daha Fazla Devamsızlığı Olanlar, Daha Sonraki Bir Tarihte Düzenlenecek Kurslarda Devam Edemedikleri Derse Katılırlar.

Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliği- Madde 86 -F Usta Öğreticilerin İş Pedagojisi Kurs Sonu Sınavı, Test Şeklinde Yapılır. Soru Sayısı, Derslerin Ders Saatleri Dikkate Alınarak Belirlenir. Konuların İşlenmesinde Ayrı Öğretmenlerin Görev Alması Durumunda Sorular, İlgili Öğretmenlerce Hazırlanarak Kurs Sonunda Tek Sınav Şeklinde Uygulanır.

Kursa Katılanların Başarılı Sayılabilmeleri İçin Kurs Sonunda Yapılan Sınavda, En Az 45 Puan “Geçer” Not Almaları Gerekir. Sınavda Başarılı Olamayanlar, Daha Sonra Açılacak Kursların Bitiminde Yapılacak Sınavlara Katılabilirler.


Sponsorlu Bağlantılar

Usta Öğreticilik Kursu Eğitimi Verilen Konular Ve Saatleri


Çıraklık ve Mesleki Eğitim İlkeleri 4 saat

Eğitim Psikolojisi 3 saat

Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları 4 saat

Meslek Analizi ve Öğretim Programlarının Hazırlanması 8 saat

Atölye ve Meslek Dersleri Öğretim Metotları 8 saat

İş Güvenliği 4 saat

İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri 4 saat

Öğretimde Ölçme ve Değerlendirme 3 saat

İmtihan Değerlendirme 2 saat

Usta Öğretici Olmak İçin Aranılan Şartlar Nelerdir


Usta Öğretici Olabilmek İçin Öncelikle TC Vatandaşı Olmak (Yabancılar Bakanlar Kurulu Kararıyla Olabilir) Gereklidir. Ayrıca Kamu Haklarından Mahrum Olmamak, Taksirli Suçlar Ve Aşağıda Sayılan Suçlar Dışında Tecil Edilmiş Hükümler Hariç Olmak Üzere, Ağır Hapis Veya 6 Aydan Fazla Hapis Veyahut Affa Uğramış Olsalar Bile Devletin Şahsiyetine Karşı İşlenen Suçlarla, Zimmet, İhtilas, İrtikap, Rüşvet, Hırsızlık, Dolandırıcılık, Sahtecilik, İnancı Kötüye Kullanma, Dolanlı İflas Gibi Yüz Kışkırtıcı Veya Şeref Ve Haysiyet Kırıcı Suçtan Veya İstimal Ve İstihlak Kaçakçılığı, Resmi İhale Ve Alım Satımlara Fesat Karıştırma, Devlet Sırlarını Açığa Vurma Suçlarından Dolayı Hükümlü Bulunmamak. Erkek Adaylar İçin Askerlikle İlişkilerinin Bulunmaması (Yapmış Olmak Veya Tecilli Olmak), Görevini Yapmasına Engel Sağlık Sorunu Bulunmamak. (Engellilere Yönelik Açılan Kurslarda Engel Grubu Dikkate Alınarak Görev Alabilir). Alanında Lisans Ve Ön Lisans Mezunu Olmak, Alanında Meslek Lisesi Mezunu Olmak, Alanında Ustalık/Usta Öğretici Mezunu Olmak (En Az İlkokul Mezunu), Lise Mezunu Olup Alanında Yetkinliğe Sahip Olduğunu Belgelemek.


Cumhuriyetin Kuruluşuyla Birlikte Halk Mektepleri, Halk Evleri Gibi İsimlerle Yürütülen Çalışmalar 1952 Yılında Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde Halk Eğitim Merkezleri Olarak Devam Etmiştir. Ülkemizde Bine Yakın Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Mesleki Ve Teknik, Sosyal Ve Kültürel Ve Okuma Yazma Kurslar Açılmaktadır. Bine Yakın Halk Eğitim Merkezinde On Binlerce Usta Öğretici Görev Almaktadır. Ayrıca Belediyeler Tarafından Açılan Ücretsiz Kurslarda Yine On Binlerce Usta Öğretici Görev Almaktadır.


Usta Öğretici Görevlendirilmesi


Halk Eğitim Merkezleri, Belediyeler Tarafından Açılan Kurslarda Örnek Usta Öğretici Görevlendirme Şartları.


Türk Halk Oyunları Ve Yöre Oyunları Öğreticisi Nasıl Olunur

Türk Halk Oyunları Yöre Oyunları Öğreticiliği Yapacaklar İle Örgün Eğitim Kurumlarında Halk Oyunları Dalında Egzersiz Çalışmalarını Yürüten Öğretmenler, Merkezlerce Açılan Türk Halk Oyunları Yöre Oyunları Öğreticisi Yetiştirme Kurslarına Katılıp Belge Almak Zorundadır. Bu Öğreticilerden, Üniversitelerin Türk Halk Oyunları Bölümlerinden En Az Ön Lisans Düzeyinde Mezun Olanlar İle Beden Eğitimi Bölümlerinin Halk Oyunları Uzmanlık Eğitimi Alanlar Bu Kapsamda Değerlendirilmez.

Kurslara Katılmak İçin Kişilerin Türk Halk Oyunları Alanında Eğitmenlik/Çalıştırıcılık Yaptığını Ya Da Başarılı Şekilde Oynadığını Belgelendirmeleri Zorunludur. Belgelendirmede, Bu Alanda Faaliyet Gösteren Dernek, Vakıf, Resmi Ve Özel Kurum Ve Kuruluşların Referansları Esas Alınır.

Kurslarda, Spor Ve Beslenme, Sporcu Sağlığı Ve İlk Yardım, Spor Psikolojisi, Genel Folklor Bilgisi, Temel Müzik Ve Ritim Bilgisi, Organizasyon Bilgisi, Giyim, Kuşam Ve Makyaj, Özel Antrenman Bilgisi, Sahneleme Teknikleri İle Yöre Uygulamaları Modüllerine Yer Verilir.

Bu Kurslarda Öğretici Olarak Üniversitelerin Türk Halk Oyunları Bölümünden Mezun Olup, Bakanlığa Bağlı Resmi Ve Özel Okul Ve Kurumlarda Öğretmenlik/Yöneticilik Yapanlar, Aynı Bölümde Görevli Akademisyenler, Kültür Ve Turizm Bakanlığı İle Türkiye Radyo Televizyon Sanatçı Ve Uzmanları İle Modüllerin Özelliğine Göre Çalışan Ve Emekli Öğretmen Ve Akademisyenler Görevlendirilir.

Türk Halk Oyunları Yöre Oyunları Öğreticisi Yetiştirme Kursu Belgesine Sahip Olmayanlara, Bakanlığa Bağlı Örgün Ve Yaygın Eğitim Kurumlarında Ücretli/Gönüllü Eğitmenlik/Çalıştırıcılık/Öğreticilik/Usta Öğreticilik Gibi Görevler Verilmez.


Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçı Çırağı Kursunda Usta Öğretici Olmak İçin

Aile Ekonomisi Ve Beslenme Öğretmenliği

Gastronomi Ve Mutfak Sanatları

Turizm Ve Otelcilik

Besin Teknolojisi Öğretmenliği

Ev Yönetimi Ve Beslenme

Lisans Mezunları.

Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Meslek Yüksek Okulu

Aşçılık

Turizm Ve Otelcilik (Yiyecek Ve İçecek Bölümü)

Ön Lisans Mezunları.

Mutfak Ustalık Belgesi Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri.

Aşçılık Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri.

Mutfak Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri.

Kurum Beslenmesi

Yiyecek İçecek Hizmetleri Mutfak

Beslenme Ve Ev Yönetimi

Kurum Beslenme

Besin Teknoloji

Aşçılık

Lisesi Mezunları.


Bilişim Teknolojileri Alanında Bilgisayar İşletmenliği Kursunda Usta Öğreticilik Yapmak İsteyenler İçin Aranılan Şartlar.

Bilişim Teknolojileri Alan Öğretmenleri, Öğretmen Bulunamaması Durumunda Öğretmen Olarak Atanabilecek Nitelikte Olanlar.

Bilişim Teknolojileri Alanına Kaynak Teşkil Eden Yükseköğretim Programları / Fakülte Mezunları.

Bilişim Teknolojileri Alanına Kaynak Teşkil Eden Yükseköğretim Kurumlarında Görevli Öğretim Üyesi, Öğretim Görevlileri.

MEB Bilgisayar Formatörlük Belgesine Sahip Olan Öğretmenler.

Bilişim Teknolojisi Alanında Ön Lisans Mezunu Olup En Az 3 Yıllık Mesleki Deneyime Sahip Olduğunu Belgelendirenler, Eğitici Olarak Görev Almalıdır.

• Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (Lisans)

• Elektronik Ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü (Lisans)

• Bilgisayar Teknikerliği Ve Programlama (Ön Lisans)

• Bilgisayar Teknolojisi Ve Bilişim Sistemleri (Lisans)

• İstatistik Ve Bilgisayar (Lisans)

• Bilgisayar Teknik Öğretmenliği(Lisans)

• Bilgisayar Ve Elektronik Öğretmenliği (Lisans)

• Elektronik Ve Bilgisayar Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Ve Kontrol Öğretmenliği (Lisans)

• Kontrol Ve Bilgisayar Mühendisliği (Lisans)

• Bilişim Mühendisliği (Lisans)

• Yazılım Mühendisliği (Lisans)

• Bilgisayar Programcılığı (Ön Lisans)

• Bilgisayar Teknoloji Ve Programcılığı (Ön Lisans)

• Bilgisayar Donanımı (Ön Lisans)

• Bilgisayar Operatörü Ve Teknikerliği (Ön Lisans)

• Bilgisayar Destekli Tasarım (Ön Lisans)

• Bilgisayar Teknolojisi (Ön Lisans)

• İnternet Ve Ağ Teknolojileri (Ön Lisans)

• Kontrol Sistemleri Teknolojisi (Ön Lisans)

• Bilgisayar Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Mühendisliği (Lisans)

• Bilgisayar Sistemleri (Lisans)

• Bilgisayar Ve Kontrol (Lisans)

• Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği (Lisans)

• Matematik-Bilgisayar (Lisans)


El Sanatları Teknolojisi Alanı Dekoratif Ev Aksesuarları Hazırlama Kursu Başvuru Şartları.

• El Sanatları Öğretmenliği (Lisans)

• Dekoratif Ev Tekstili Öğretmenliği (Lisans)

• Nakış Öğretmenliği (Lisans)

• El Sanatları Tasarımı Ve Üretimi (Lisans)

• Ev Tekstili Konfeksiyonu (Ön Lisans)

• El Sanatları (Ön Lisans)

• Dekoratif Ürünler (Lise)

• Dekoratif Ev Tekstili Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)

• El Sanatları Teknolojisi (Dekoratif Ev Tekstili) Bölümü (Lise)


Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Erkek Üst Giysileri Dikimi Kursu Başvuru Şartları.

• Giyim Endüstrisi Öğretmenliği (Lisans)

• Giyim (Ön Lisans)

• Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Moda Tasarımı Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Teknolojisi Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim (Ön Lisans)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Ön Lisans)

• Giyim (Lise)

• Hazır Giyim (Lise)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Lise)

• Erkek Terziliği Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)

• Pozisyona Uygun Sertifikası Olan Her Adaya Açık Branş.


Giyim Aksesuarları Dikimi (Şal,Etol, Çanta, Şapka) Öğreticiliği İçin Aranılan Şartlar.

• Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Moda Tasarımı Öğretmenliği (Lisans)

• Giyim Endüstrisi Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Teknolojisi Öğretmenliği (Lisans)

• Giyim (Ön Lisans)

• Hazır Giyim (Ön Lisans)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Ön Lisans)

• Giyim (Lise)

• Hazır Giyim (Lise)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Lise)

• Kadın Terziliği Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)


Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Cilt Bakımı Öğreticiliği Aranılan Şartlar.

• Güzellik Uzmanlığı (Lise)

• Güzellik Hizmetleri Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)

• Kuaförlük Ve Güzellik Öğretmenliği (Lisans)

• Kuaförlük Ve Cilt Bakımı (Lisans)

• Güzellik Ve Tıbbi Aromatik Bitkileri (Lisans)

• Saç Ve Güzellik Uygulamaları (Lisans)

• Saç Bakımı Ve Güzellik Hizmetleri (Ön Lisans)

• Cilt Bakımı (Ön Lisans)

• Cilt Bakımı Ve Güzellik (Ön Lisans)

• Kozmetik Teknolojileri (Ön Lisans)

• Cilt Bakımı Ve Güzellik (Lise)

• Kuaförlük Cilt Bakımı Güzellik (Lise)

• Cilt Bakımı Ve Güzellik Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)


Kişisel Gelişim Alanı Diksiyon Kursu Öğreticiliği Aranılan Şartlar.

• Türkçe Öğretmenliği (Lisans)

• Türk Dili Ve Edebiyatı (Lisans)

• Çağdaş Türk Lehçeleri Ve Edebiyatları Bölümü (Lisans)

• Türk Dili Ve Edebiyatı Öğretmenliği (Lisans)

• Türk Halk Bilimi Bölümü (Lisans)


Yabancı Dil Alanı Fransızca Öğreticiliği Aranılan Şartlar.

• Fransızca Öğretmenliği (Lisans)

• Fransız Dili Ve Edebiyatı (Lisans)

• Mütercim Tercümanlık (Fransızca) (Lisans)

Yetkinlik Belgeleri:

• DELF & DALF (Fransızca)

• KPDS (Fransızca)

• ÜDS (Fransızca)

• YDS (Fransızca)


Spor Alanı Bayan Step Aerobik, Fitness Öğretici Şartları.

• Spor Yönetimi (Lisans)

• Spor (Lisans)

• Spor Yönetimi (Ön Lisans)

• Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği (Lisans)

• Rekreasyon (Lisans)

• Spor Yöneticiliği Ve Antrenörlük (Lisans)

• Pozisyona Uygun Sertifikası Olan Her Adaya Açık Branş.

 Usta Öğretici Olmak? Usta Öğreticilik Kursu

Usta Öğretici Olmak İçin 40 Saatlik Usta Öğreticilik Kursu Nerelerde, Ne Zaman Açılır.  Usta Öğreticilik Alanında Ustalık Yeterliliğini Kazanmış, Usta Öğretici Belgesi Sahiplerine Denir. Usta Öğreticiler Aday Çırak (Çıraklığa Başlama Yaşının Doldurmamış), Çırak, Kalfa Ve Mesleki Teknik Eğitim Okul Ve Kurumlarındaki Öğrenci Veya Kursiyerlerin Eğitimlerinden Sorumludur. Uzman İse Alanında Yüksek Öğretim Yapmış Ve Alanında En Az 5 Yıl Başarılı Bir Şekilde Çalışmış Yada Alanında Yüksek Lisans Eğitimi Almış Kişilere Denilir.


Usta Öğretici Olmak İçin Öncelikle Alanında Ustalık Belgesi Sahibi Olmak Gereklidir. Ustalık Belgesi Sahipleri Mesleki Eğitim Merkezlerinde Düzenlenen 40 Saatlik Usta Öğreticilik Kurslarına Katılarak Usta Öğretici Belgesi Alabilirler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde Usta Öğreticilik Kursu Kayıt Alımları Yıl Boyu Devam Etmektedir, Başvuru Sayısı 20 Kişiye Ulaştığı Zaman Kurs Açılmaktadır.


Usta Öğretici Olmak? Usta Öğreticilik KursuHalk Eğitim Merkezleri Usta Öğretici Başvuruları Her Kurum Farklı Tarihlerde Almaktadır. Halk Eğitim Merkezlerinde Usta Öğreticilik Başvuruları Genel Olarak Eylül Ayında Alınmaktadır. Yıl İçerisinde Çeşitli Branşlarda Usta Öğretici Başvurusu Alan Kurumlar da Bulunmaktadır. Başvuru Tarihleri Kurumların Resmi Sitelerinden İlan Edilmektedir. Başvuru Şartlarını Taşıyanlar Ek Olarak İstenilen Belgelerle Birlikte Kurs Açmak İstedikleri Halk Eğitim Merkezine Şahsen Başvuruda Bulunmalıdır. Halk Eğitim Merkezlerinde Usta Öğreticiler Full Time Ve Part Time Olarak Görev Alabilirler. Resmi Bir Görevi Bulunmayanlar Haftada En Fazla 40 Saat Ders Verirken Resmi Görevi Bulunanlar Haftada En Fazla 10 Saat Ders Verebilir. haftalık 40 saatlik süreyi aşmadan birden fazla kurumda görev alabilirler.


Halk Eğitim Merkezi Uzman Ve Usta Öğretici: Halk Eğitim Merkezlerinde Kadrolu Öğretmen Ve Kadrolu Usta Öğreticilerin Yetersiz Olması Durumlarında Ek Ders Ücreti Karşılığında Görevlendirilen Öğreticilik Yeteneğine Sahip Kişilere Denir.


Usta Öğretici Olmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli


Usta Öğretici Olmak Eskisi Kadar Kolay Değildir, Ancak Eskisine Göre Usta Öğreticilere İhtiyaç Duyan Kurum Sayıları Artmıştır. Usta Öğretici Olmak İçin Öncelikle Hangi Alanda Usta Öğretici Olacağınıza Kadar Vermeniz Gereklidir. Örneğin El Sanatlarına Yatkınlığınız Varsa İğne Oyası Branşında Usta Öğretici Olmak İstiyorsanız El Sanatları Öğretmenliği, Nakış Öğretmenliği Lisans Bölümlerinden Mezun Olmanız, Önlisans Nakış Bölümünden Mezun Olmanız, El Nakışı Ve El Ve Makine Nakışı Lisesini Bitirmeniz Yada El Ve Makina Nakışı Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahibi Olmanız Gerekiyor. Kurumlar Öğretici Tercihi Yaparken Başvuruda Bulunanlar Arasında Öncelikle Lisans, Önlisans, Meslek Lisesi Mezunlarını Tercih Ederler. Başvuruda Bulunanlar Arasında Yukarıdaki Şartları Taşıyanların Bulunmaması Durumunda Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri Tercih Edilir.


Halk Eğitim Merkezleri Usta Öğretici Alırken Öncelikle Alanında Yüksek Öğretim Mezunları, Ön Lisans Mezunları, Alanında Meslek Lisesi Mezunları, Lise Mezunu Alanında Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahibi, İlkokul Yada İlköğretim Mezunu Alanında Ustalık/Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri, En Az Lise Mezunu Eğitim Vereceği Alanda Tüm Yetkinliğe Sahip Olanlar Olarak Sıralanır. Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Kursları İçin Yukarıdaki Şartları Taşıyan Başvuru Alımı Yapılmamış İse Çevrede Alanında Ustalığı Kabul Görmüş Kişilerin Başvuruları Kabul Edilebilir.


Usta Öğreticilik Kursu İçin Gerekli Belgeler


Ustalık Belgesi Aslı Ve Fotokopisi

Kimlik Fotokopisi

3 Adet Resim

Başvuru Dilekçesi


Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliği- Madde 74 -C Usta Öğreticilerin Eğitimi İçin İş Pedagojisi Kursuna Katılan Ustaların Devamsızlıkları, Her Ders İçin Ayrı Ayrı Tutulur. Ustalar, Eğitim Süresinin En Az 3/4’üne Devam Etmek Zorundadırlar. Daha Fazla Devamsızlığı Olanlar, Daha Sonraki Bir Tarihte Düzenlenecek Kurslarda Devam Edemedikleri Derse Katılırlar.

Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliği- Madde 86 -F Usta Öğreticilerin İş Pedagojisi Kurs Sonu Sınavı, Test Şeklinde Yapılır. Soru Sayısı, Derslerin Ders Saatleri Dikkate Alınarak Belirlenir. Konuların İşlenmesinde Ayrı Öğretmenlerin Görev Alması Durumunda Sorular, İlgili Öğretmenlerce Hazırlanarak Kurs Sonunda Tek Sınav Şeklinde Uygulanır.

Kursa Katılanların Başarılı Sayılabilmeleri İçin Kurs Sonunda Yapılan Sınavda, En Az 45 Puan “Geçer” Not Almaları Gerekir. Sınavda Başarılı Olamayanlar, Daha Sonra Açılacak Kursların Bitiminde Yapılacak Sınavlara Katılabilirler.


Sponsorlu Bağlantılar

Usta Öğreticilik Kursu Eğitimi Verilen Konular Ve Saatleri


Çıraklık ve Mesleki Eğitim İlkeleri 4 saat

Eğitim Psikolojisi 3 saat

Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları 4 saat

Meslek Analizi ve Öğretim Programlarının Hazırlanması 8 saat

Atölye ve Meslek Dersleri Öğretim Metotları 8 saat

İş Güvenliği 4 saat

İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri 4 saat

Öğretimde Ölçme ve Değerlendirme 3 saat

İmtihan Değerlendirme 2 saat

Usta Öğretici Olmak İçin Aranılan Şartlar Nelerdir


Usta Öğretici Olabilmek İçin Öncelikle TC Vatandaşı Olmak (Yabancılar Bakanlar Kurulu Kararıyla Olabilir) Gereklidir. Ayrıca Kamu Haklarından Mahrum Olmamak, Taksirli Suçlar Ve Aşağıda Sayılan Suçlar Dışında Tecil Edilmiş Hükümler Hariç Olmak Üzere, Ağır Hapis Veya 6 Aydan Fazla Hapis Veyahut Affa Uğramış Olsalar Bile Devletin Şahsiyetine Karşı İşlenen Suçlarla, Zimmet, İhtilas, İrtikap, Rüşvet, Hırsızlık, Dolandırıcılık, Sahtecilik, İnancı Kötüye Kullanma, Dolanlı İflas Gibi Yüz Kışkırtıcı Veya Şeref Ve Haysiyet Kırıcı Suçtan Veya İstimal Ve İstihlak Kaçakçılığı, Resmi İhale Ve Alım Satımlara Fesat Karıştırma, Devlet Sırlarını Açığa Vurma Suçlarından Dolayı Hükümlü Bulunmamak. Erkek Adaylar İçin Askerlikle İlişkilerinin Bulunmaması (Yapmış Olmak Veya Tecilli Olmak), Görevini Yapmasına Engel Sağlık Sorunu Bulunmamak. (Engellilere Yönelik Açılan Kurslarda Engel Grubu Dikkate Alınarak Görev Alabilir). Alanında Lisans Ve Ön Lisans Mezunu Olmak, Alanında Meslek Lisesi Mezunu Olmak, Alanında Ustalık/Usta Öğretici Mezunu Olmak (En Az İlkokul Mezunu), Lise Mezunu Olup Alanında Yetkinliğe Sahip Olduğunu Belgelemek.


Cumhuriyetin Kuruluşuyla Birlikte Halk Mektepleri, Halk Evleri Gibi İsimlerle Yürütülen Çalışmalar 1952 Yılında Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde Halk Eğitim Merkezleri Olarak Devam Etmiştir. Ülkemizde Bine Yakın Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Mesleki Ve Teknik, Sosyal Ve Kültürel Ve Okuma Yazma Kurslar Açılmaktadır. Bine Yakın Halk Eğitim Merkezinde On Binlerce Usta Öğretici Görev Almaktadır. Ayrıca Belediyeler Tarafından Açılan Ücretsiz Kurslarda Yine On Binlerce Usta Öğretici Görev Almaktadır.


Usta Öğretici Görevlendirilmesi


Halk Eğitim Merkezleri, Belediyeler Tarafından Açılan Kurslarda Örnek Usta Öğretici Görevlendirme Şartları.


Türk Halk Oyunları Ve Yöre Oyunları Öğreticisi Nasıl Olunur

Türk Halk Oyunları Yöre Oyunları Öğreticiliği Yapacaklar İle Örgün Eğitim Kurumlarında Halk Oyunları Dalında Egzersiz Çalışmalarını Yürüten Öğretmenler, Merkezlerce Açılan Türk Halk Oyunları Yöre Oyunları Öğreticisi Yetiştirme Kurslarına Katılıp Belge Almak Zorundadır. Bu Öğreticilerden, Üniversitelerin Türk Halk Oyunları Bölümlerinden En Az Ön Lisans Düzeyinde Mezun Olanlar İle Beden Eğitimi Bölümlerinin Halk Oyunları Uzmanlık Eğitimi Alanlar Bu Kapsamda Değerlendirilmez.

Kurslara Katılmak İçin Kişilerin Türk Halk Oyunları Alanında Eğitmenlik/Çalıştırıcılık Yaptığını Ya Da Başarılı Şekilde Oynadığını Belgelendirmeleri Zorunludur. Belgelendirmede, Bu Alanda Faaliyet Gösteren Dernek, Vakıf, Resmi Ve Özel Kurum Ve Kuruluşların Referansları Esas Alınır.

Kurslarda, Spor Ve Beslenme, Sporcu Sağlığı Ve İlk Yardım, Spor Psikolojisi, Genel Folklor Bilgisi, Temel Müzik Ve Ritim Bilgisi, Organizasyon Bilgisi, Giyim, Kuşam Ve Makyaj, Özel Antrenman Bilgisi, Sahneleme Teknikleri İle Yöre Uygulamaları Modüllerine Yer Verilir.

Bu Kurslarda Öğretici Olarak Üniversitelerin Türk Halk Oyunları Bölümünden Mezun Olup, Bakanlığa Bağlı Resmi Ve Özel Okul Ve Kurumlarda Öğretmenlik/Yöneticilik Yapanlar, Aynı Bölümde Görevli Akademisyenler, Kültür Ve Turizm Bakanlığı İle Türkiye Radyo Televizyon Sanatçı Ve Uzmanları İle Modüllerin Özelliğine Göre Çalışan Ve Emekli Öğretmen Ve Akademisyenler Görevlendirilir.

Türk Halk Oyunları Yöre Oyunları Öğreticisi Yetiştirme Kursu Belgesine Sahip Olmayanlara, Bakanlığa Bağlı Örgün Ve Yaygın Eğitim Kurumlarında Ücretli/Gönüllü Eğitmenlik/Çalıştırıcılık/Öğreticilik/Usta Öğreticilik Gibi Görevler Verilmez.


Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçı Çırağı Kursunda Usta Öğretici Olmak İçin

Aile Ekonomisi Ve Beslenme Öğretmenliği

Gastronomi Ve Mutfak Sanatları

Turizm Ve Otelcilik

Besin Teknolojisi Öğretmenliği

Ev Yönetimi Ve Beslenme

Lisans Mezunları.

Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Meslek Yüksek Okulu

Aşçılık

Turizm Ve Otelcilik (Yiyecek Ve İçecek Bölümü)

Ön Lisans Mezunları.

Mutfak Ustalık Belgesi Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri.

Aşçılık Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri.

Mutfak Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesi Sahipleri.

Kurum Beslenmesi

Yiyecek İçecek Hizmetleri Mutfak

Beslenme Ve Ev Yönetimi

Kurum Beslenme

Besin Teknoloji

Aşçılık

Lisesi Mezunları.


Bilişim Teknolojileri Alanında Bilgisayar İşletmenliği Kursunda Usta Öğreticilik Yapmak İsteyenler İçin Aranılan Şartlar.

Bilişim Teknolojileri Alan Öğretmenleri, Öğretmen Bulunamaması Durumunda Öğretmen Olarak Atanabilecek Nitelikte Olanlar.

Bilişim Teknolojileri Alanına Kaynak Teşkil Eden Yükseköğretim Programları / Fakülte Mezunları.

Bilişim Teknolojileri Alanına Kaynak Teşkil Eden Yükseköğretim Kurumlarında Görevli Öğretim Üyesi, Öğretim Görevlileri.

MEB Bilgisayar Formatörlük Belgesine Sahip Olan Öğretmenler.

Bilişim Teknolojisi Alanında Ön Lisans Mezunu Olup En Az 3 Yıllık Mesleki Deneyime Sahip Olduğunu Belgelendirenler, Eğitici Olarak Görev Almalıdır.

• Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (Lisans)

• Elektronik Ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü (Lisans)

• Bilgisayar Teknikerliği Ve Programlama (Ön Lisans)

• Bilgisayar Teknolojisi Ve Bilişim Sistemleri (Lisans)

• İstatistik Ve Bilgisayar (Lisans)

• Bilgisayar Teknik Öğretmenliği(Lisans)

• Bilgisayar Ve Elektronik Öğretmenliği (Lisans)

• Elektronik Ve Bilgisayar Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Ve Kontrol Öğretmenliği (Lisans)

• Kontrol Ve Bilgisayar Mühendisliği (Lisans)

• Bilişim Mühendisliği (Lisans)

• Yazılım Mühendisliği (Lisans)

• Bilgisayar Programcılığı (Ön Lisans)

• Bilgisayar Teknoloji Ve Programcılığı (Ön Lisans)

• Bilgisayar Donanımı (Ön Lisans)

• Bilgisayar Operatörü Ve Teknikerliği (Ön Lisans)

• Bilgisayar Destekli Tasarım (Ön Lisans)

• Bilgisayar Teknolojisi (Ön Lisans)

• İnternet Ve Ağ Teknolojileri (Ön Lisans)

• Kontrol Sistemleri Teknolojisi (Ön Lisans)

• Bilgisayar Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (Lisans)

• Bilgisayar Mühendisliği (Lisans)

• Bilgisayar Sistemleri (Lisans)

• Bilgisayar Ve Kontrol (Lisans)

• Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği (Lisans)

• Matematik-Bilgisayar (Lisans)


El Sanatları Teknolojisi Alanı Dekoratif Ev Aksesuarları Hazırlama Kursu Başvuru Şartları.

• El Sanatları Öğretmenliği (Lisans)

• Dekoratif Ev Tekstili Öğretmenliği (Lisans)

• Nakış Öğretmenliği (Lisans)

• El Sanatları Tasarımı Ve Üretimi (Lisans)

• Ev Tekstili Konfeksiyonu (Ön Lisans)

• El Sanatları (Ön Lisans)

• Dekoratif Ürünler (Lise)

• Dekoratif Ev Tekstili Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)

• El Sanatları Teknolojisi (Dekoratif Ev Tekstili) Bölümü (Lise)


Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Erkek Üst Giysileri Dikimi Kursu Başvuru Şartları.

• Giyim Endüstrisi Öğretmenliği (Lisans)

• Giyim (Ön Lisans)

• Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Moda Tasarımı Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Teknolojisi Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim (Ön Lisans)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Ön Lisans)

• Giyim (Lise)

• Hazır Giyim (Lise)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Lise)

• Erkek Terziliği Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)

• Pozisyona Uygun Sertifikası Olan Her Adaya Açık Branş.


Giyim Aksesuarları Dikimi (Şal,Etol, Çanta, Şapka) Öğreticiliği İçin Aranılan Şartlar.

• Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Öğretmenliği (Lisans)

• Moda Tasarımı Öğretmenliği (Lisans)

• Giyim Endüstrisi Öğretmenliği (Lisans)

• Hazır Giyim Teknolojisi Öğretmenliği (Lisans)

• Giyim (Ön Lisans)

• Hazır Giyim (Ön Lisans)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Ön Lisans)

• Giyim (Lise)

• Hazır Giyim (Lise)

• Giyim Üretim Teknolojisi (Lise)

• Kadın Terziliği Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)


Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Cilt Bakımı Öğreticiliği Aranılan Şartlar.

• Güzellik Uzmanlığı (Lise)

• Güzellik Hizmetleri Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)

• Kuaförlük Ve Güzellik Öğretmenliği (Lisans)

• Kuaförlük Ve Cilt Bakımı (Lisans)

• Güzellik Ve Tıbbi Aromatik Bitkileri (Lisans)

• Saç Ve Güzellik Uygulamaları (Lisans)

• Saç Bakımı Ve Güzellik Hizmetleri (Ön Lisans)

• Cilt Bakımı (Ön Lisans)

• Cilt Bakımı Ve Güzellik (Ön Lisans)

• Kozmetik Teknolojileri (Ön Lisans)

• Cilt Bakımı Ve Güzellik (Lise)

• Kuaförlük Cilt Bakımı Güzellik (Lise)

• Cilt Bakımı Ve Güzellik Ustalık Belgesi (Ustalık/Usta Öğreticilik)


Kişisel Gelişim Alanı Diksiyon Kursu Öğreticiliği Aranılan Şartlar.

• Türkçe Öğretmenliği (Lisans)

• Türk Dili Ve Edebiyatı (Lisans)

• Çağdaş Türk Lehçeleri Ve Edebiyatları Bölümü (Lisans)

• Türk Dili Ve Edebiyatı Öğretmenliği (Lisans)

• Türk Halk Bilimi Bölümü (Lisans)


Yabancı Dil Alanı Fransızca Öğreticiliği Aranılan Şartlar.

• Fransızca Öğretmenliği (Lisans)

• Fransız Dili Ve Edebiyatı (Lisans)

• Mütercim Tercümanlık (Fransızca) (Lisans)

Yetkinlik Belgeleri:

• DELF & DALF (Fransızca)

• KPDS (Fransızca)

• ÜDS (Fransızca)

• YDS (Fransızca)


Spor Alanı Bayan Step Aerobik, Fitness Öğretici Şartları.

• Spor Yönetimi (Lisans)

• Spor (Lisans)

• Spor Yönetimi (Ön Lisans)

• Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği (Lisans)

• Rekreasyon (Lisans)

• Spor Yöneticiliği Ve Antrenörlük (Lisans)

• Pozisyona Uygun Sertifikası Olan Her Adaya Açık Branş.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Metreküp – Kilogram Çevirme – Hesaplama Tablosu

Ağırlık birimleri hesaplama cetvelinden kilogramı metreküpe çevirme ve metreküpü kilograma çevirme örnekleri aşağıda yer almaktadır. METREKÜP KİLOGRAM ÇEVİRME ÖRNEKLERİ Aşağıda kullanılan metreküp – kilo çevirme formülü ayrıntılı değerlendirmeler dikkate alınmadan hesaplanmıştır. Yani halk arasındaki tabir ile düz hesaptır. Dolayısıyla bilimsel çalışmalarda dikkate alınmamalıdır. 1 m3 kaç kilogram eder?    1000 kg eder 2 m3 kaç kilogram eder?    2000 kg eder 3 m3 kaç kilogram eder?    3000 kg eder 4 m3 kaç kilogram eder?    4000 kg eder 5 m3 kaç kilogram eder?    5000 kg eder 6 m3 kaç kilogram eder?    6000 kg eder 7 m3 kaç kilogram eder?    7000 kg eder 8 m3 kaç kilogram eder?    8000 kg eder 9 m3 kaç kilogram eder?    9000 kg eder 10 m3 kaç kilogram eder?    10000 kg eder 11 m3 kaç kilogram eder?   ...

1 Metreküp Kum Kaç El Arabası – Kaç Kürek Yapar

Ağırlık formülleri örnekleri rehberinden 1 metreküp kum – kürek çevirme ve 1 el arabası kum – kürek ölçüleri hesaplama ve birim çevirme ile ilgili bilgiler aşağıdaki satırda bulunmaktadır. 1 METREKÜP KUM – EL ARABASI – 1 METREKÜP KUM ÇEVİRME 1 metreküp kum kaç el arabası yapar? 20 el arabası eder. 1 el arabası kum kaç metreküp yapar? 0,5 m3 eder. 1 METREKÜP KUM – KÜREK – 1 METREKÜP KUM   ÇEVİRME 1 metreküp kum kaç kürek yapar? 400 kürek eder. 1 kürek kum kaç metreküp yapar? 0,005 m3 eder. Hesaplamada yararlanılan terimler: kaç metreküp kumdur, kaç el arabasıdır, kaç kürektir Hesaplamada yararlanılan kısaltmalar: Metreküp’ün kısaltması m3, El arabası’nin kısaltması ea, Kürek’ın kısaltması kürek Burada 1 metreküp kum – kürek hesaplama ve 1 metreküp kum – el arabası hesaplama örnekleri verilmiştir. Bu sayfada alan 1 metreküp kum hesaplama tablosu ve birim çevirici değerleri yaklaşık değerlerdir ve dolayısıyla kesin rakamları ifade etmez. Formüller vasıtasıyla hesaplanmı...

Ustalık Belgesi Alma Koşulları

 Ustalık Belgesi Alma Koşulları Denklik İşlemleri Yeni Yönetmeliğe Göre Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Ustalık Belgesi Kapsamındaki Meslekler, Denklik Yoluyla Nasıl Alınır, Kapsamındaki Meslek Dalları Hakkında Sorularının Cevabı İçin Yazımızı Okumaya Devam Edeniz. Ustalık Belgesi Sahipleri Mesleklerinde Bağımsız İşyeri Açabilirler. Yanlarında Çırak Çalıştırmak İsteyen Belge Sahiplerinin Usta Öğreticilik Belgesi Alması Gereklidir. Usta Öğreticilik Belgesi Alma Şartları İçin Buradaki Yazılarımızı Okuyabilirsiniz. Kalfalık Ve Ustalık Sınavları Mesleki Eğitim Merkezleri Yılda 6 Kez, İki Ayda Bir Yapılır. Ustalık Sınavı Tarihleri En Geç 1 Hafta Önceden İlan Edilir. Sınavlarda Başarılı Olanlar Belge Alırken, Başarısız Olanlar Bir Sonraki Eğitim Döneminde Sadece Başarısız Oldukları Derslerden Sınava Girerler. Bir Adayın 4 Yıl 12 Dönem Sınava Girme Hakkı Bulunmaktadır. Bu Süre Zarfında Sınava Girmeyenler Haklarını Kaybederler. Hastane, Hapishane, Askerlik Ve Benzeri Sınava ...