Ustalık Belgesi Alma Koşulları Denklik İşlemleri
Yeni Yönetmeliğe Göre Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Ustalık Belgesi Kapsamındaki Meslekler, Denklik Yoluyla Nasıl Alınır, Kapsamındaki Meslek Dalları Hakkında Sorularının Cevabı İçin Yazımızı Okumaya Devam Edeniz.
Ustalık Belgesi Sahipleri Mesleklerinde Bağımsız İşyeri Açabilirler. Yanlarında Çırak Çalıştırmak İsteyen Belge Sahiplerinin Usta Öğreticilik Belgesi Alması Gereklidir. Usta Öğreticilik Belgesi Alma Şartları İçin Buradaki Yazılarımızı Okuyabilirsiniz.
Kalfalık Ve Ustalık Sınavları Mesleki Eğitim Merkezleri Yılda 6 Kez, İki Ayda Bir Yapılır. Ustalık Sınavı Tarihleri En Geç 1 Hafta Önceden İlan Edilir. Sınavlarda Başarılı Olanlar Belge Alırken, Başarısız Olanlar Bir Sonraki Eğitim Döneminde Sadece Başarısız Oldukları Derslerden Sınava Girerler. Bir Adayın 4 Yıl 12 Dönem Sınava Girme Hakkı Bulunmaktadır. Bu Süre Zarfında Sınava Girmeyenler Haklarını Kaybederler. Hastane, Hapishane, Askerlik Ve Benzeri Sınava Girememe Özürlerini Belge İle Belirleyen Adaylara Sınava Girme Hakları İade Edilir. Ustalık Eğitim Süreleri Bakanlıkça Belirlenir.
Ustalık Belgesi Çıraklık Eğitim Merkezleri Olarak Bilinen Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilir. Belge Almak İsteyenler Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvuruda Bulunmaladır. Mesleklerinde 5 Yıl Çalışmışlıkları Bulunanlar Önce Kalfalık Belgesi Sınavına Alınır, Başarılı Olmaları Durumunda Bir Sonraki Dönemdeki Sınava Katılarak Alabilirler.
Kimler Kalfalık Ustalık Belgesi Alabilir
Kalfalık Ve Ustalık Sınavlarına Başvuruda Bulunmak İçin En Az 22 Yaşını Bitirmiş Olmak, İlköğretim Mezunu Yada Ortaokul, İmamhatip Ortaokulu Mezunu Olmak Gereklidir.
1996-1997 Eğitim-Öğretim Yılı Ve Daha Önceki Yıllarda İlkokulu Bitirmiş Olanların Değerlendirme İşlemleri İlkokul Diploması İle Yapılır.
1996-1997 Eğitim-Öğretim Yılı Ve Daha Önceki Yıllarda İlkokulu Bitirmeden Ayrılmış Olup İkinci Kademe Okur-Yazarlık Belgesi Olanların Açık Öğretim Ortaokuluna Kayıt Yaptırmaları Şartıyla Başvuruları Kabul Edilir.
Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Almada Değerlendirilebilecek Belgeler
Bakanlık Yada Bakanlığın İşbirliği Sonucunda Diğer Kurum Yada Kuruluşlarca Verilmiş Yada Yurt Dışından Alınmış, Diploma, Öğretim Durum Belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi MYK, Öğrenim Belgesi, Yüz Yüze Eğitimi Tamamlama Belgesi, Tasdikname, Kurs Bitirme Belgesi, Yetki Belgesi, Sertifika Ve Hizmet Belgesi Değerlendirmeye Tabi Tutulur.
Yukarıdaki Şartları Taşıyan Adaylar Başvuru Döneminden En Az 1 Ay Önce Mesleki Eğitim Merkezlerinde Başvuruda Bulunur.
Kalfalık Belgesi Başvurusu İçin 22 Yaşının Tamamlamış Olmak, En Az İlköğretim Yada Ortaokul Mezunu Olmak, Kalfalık Sınav Döneminden En Az 1 Ay Önce Başvuru Yapmak Gereklidir. Sınavda Başarısız Olan Adaylar Yada Sınava Katılmayan Adaylar Tekrar Kalfalık Sınavına Katılabilmek İçin En Az 1 Ay Öncesinde Dilekçe İle Başvuruda Bulunmalıdır.
Denklik Yolu İle Kalfalık Belgesi Başvurusu
18 Yaşından Sonra Alanında SGK-BAĞKUR Belgesi Olanlar (1 Gün Dahi Varsa)
Alanlarında Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı 3. Seviye Kurs Bitirme Belgesi Sahipleri
Daha Önceki Yıllarda Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenci Olanlar
Askerlik Döneminde Yada Cezaevinde Meslek İle İlgili Eğitim Almış Olanlar Kalfalık Sınavına Katılabilir.
Denklik İşlemi Başvurusu Yapabilir.
Denklik Yolu İle Ustalık Belgesi Nasıl Alınır
Alanınızda 4. Seviyede Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Kurs Bitirme Belgesi Olanlar
Alanında SGK Veya BAĞKUR 5 Yıl Çalıştığını Belgeleyenlerden Kalfalık Belgesi Olmayanlar Öncelikle Kalfalık Sınavına Alınır, Bir Sonraki Dönemde Ustalık Sınavına Katılırlar.
Kurs Bitirme Belgelerinin Her 160 Saat Süresi 1 Aylık Olarak Değerlendirilir. Kurs Sürelerinin Saat Olarak Belgelendirilmesi İstenir. Bu Şekilde Hesaplanacak Olan Süre Ustalık Sınavına Başvuru Süresinden Düşülür.
Ustalık Belgesi Sahibi Olanlar Aynı Alanda Farklı Bir Daldan Ustalık Belgesi Almak İçin Belge Almak İstediği Dalın Ustalık Sınavına Alınır.
Meslek Liselerinden 1986 Yılından Önce Mezun Olanlara Doğrudan Ustalık Belgesi Verilir.
1986-1987 Eğitim Öğretim Dönemi Sonrası 3 Yıllık Meslek Lisesi Mezunları Ustalık Alanlarında Sınavına Katılabilir.
Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitimi Belgesi İle Ustalık Belgesi Sınavına Katılarak Belge Alınabilir.
Yurtdışından Alınmış Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri İle Başvuru Yapılabilir. Belgelerin Değerlendirilmesinde Belge Aslının O Ülkenin Türkiye’de Bulanan Konsolosluklarında Yada Geldikleri Ülkedeki T.C Konsolosluğunda Tasdik Edilmiş Ve Noter Yeminli Tercüman Tarafından Onaylanmış Türkçe Çevirisi Olmalıdır.
Meslek Odalarından Kapsam Tarihi Öncesi Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alanlar, Meslek Odalarından Resmi Yazı İle Başvuruda Bulunabilir.
Mesleki Ve Teknik Okul Ve Kurumlardan Ara Sınıflarda Ayrılanlar Kendi Alanlarında Eğitimlerine Devam Etmeleri Koşulu İle Başardıkları Her Eğitim Dönemi İçin 6 Ay, Her Sınıf İçin 1 Yıl Ustalık Sınavı Başvurusu (5 Yıl) Süresinden Düşülür.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Kişilerin Ek-1 Form İle Başvurmaları Halinde, Elde Etmiş Oldukları Öğrenme Kazanımları, Talep Edilen Kalfalık Veya Ustalık Belgesinin Öğrenme Kazanımları İle Karşılaştırılır. Kalfalık/Ustalık Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarından Fazla Olması Durumunda Kişiler Yalnızca Eksik Öğrenme Kazanımlarından Kalfalık/Ustalık Sınavlarına Alınırlar.
Sponsorlu Bağlantılar
18 Yaş Altındaki Hizmet Belgeleri (SGK-BAĞKUR) Dikkate Alınmaz. Sigorta Primlerinde Her 30 Gün 1 Ay Çalışma Olarak Kabul Edilir. Otuz Günü Aşan Pirimler Dikkate Alınmaz. Kamu Kurumlarında Kadrolu Olarak Görev Yapanlardan Hizmet Cetveli İstenir.
Prim Dökümü Belgesinde Mesleğini Belgelendiremeyenler İçin EK- 1 Formundaki Hizmet Belgesi Bölümü İş Yeri Tarafından Doldurulması Ve Onaylanması Durumunda Beyana Göre İşlem Yapılır.
Askerlik Yada Cezaevi Süresi İçinde Yapılan Hizmetlerin Çalışma Süresinden Sayılabilmesi İçin Yazılı Olarak Belgelendirilmesi İstenir.
Kalfalık Ve Ustalık Sınavlarında Her Dersten En Az 50 Puan Alanlar Başarılı Sayılır. Tüm Derslerden Sınava Katılan Ve Beceri Sınavında Başarılı Olanlar, Başarısız Dersleri Bulunanlardan Tüm Sınavlardan Aldığı Puanların Ortalaması 50’den Fazla Olması Halinde Başarısız Olduğu Ders Ve Derslerden Başarılı Sayılır.
Öğrenim Süresi 3 Yıl Olan Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Ustalık Belgesi Alabilmek İçin Sadece Meslekleri İle İlgili Beceri Sınavına Girerler.
Daha Önce Çırak Öğrenci Olarak Eğitim Gören Ve Kalfalık Belgesi Alanlar, Gördükleri Eğitim Süresine İlave Olarak 5 Yıl Çalışma Süresi Belgelendirmeleri Halinde Ustalık Sınavlarına Girebilirler.
Denklik Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi Başvurusunda Gerekli Belgeler
Öğrenim Belgesi Aslı Yada Onaylı Örneği Ve 1 Adet Fotokopisi
Kimlik Aslık Ve Fotokopisi
1 Adet Fotoğraf
Denklik İçin Dokümanlar (Hangi Belge İle Denklik Yapılacaksa O Belge)
SGK İşyeri Unvanı Pirim Dökümü (1. Döküm Aylık, 2. Döküm İş Yeri Unvan Listesi Dökümü)
BAĞKUR Hizmet Belgesi Ve Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi (Hizmet Süreleri Arasında Fark Olması Durumunda BAĞKUR Hizmet Süresi Dikkat Alınır)
Mesleğiyle İlgili MEB Onaylı Belgelerin Aslı Ve Fotokopisi
Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitim Tamamlama Belgesi
Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Aslı Ve Fotokopisi
Mesleki Yeterlilik Belgesi MYK Aslı Ve Fotokopisi
Fiili Askerlik Yada Mahkumiyet Süresince Alının Mesleki Eğitim Yada Çalışmaya Dair Belgeler
Yurt Dışından Alınan Belgelerin Onaylı Tercümesinin Aslı İle Fotokopisi
EK-1 Başvuru Formu (İndirmek İçin Tıklayın)
Doğrudan Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alma Koşulları
19 Haziran 1986 Tarihinden Önce Çıraklık Okulu Diploması Almış Olanlara İlgili Alanda Doğrudan Kalfalık Belgesi Verilir.
1985-1986 Yılının Sonuna Kadar 3 Yıllık Mesleki E Teknik Ortaöğretim (Meslek Lisesi) Mezunları Alanlarındaki Meslekte Doğrudan Ustalık Belgesi Alabilir.
3 Yıllık Meslek Lisesi Mezunları (Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim) Alanlarında Bakanlığa Bağlı Olgunlaşma Enstitülerinden 2 Yıllık Kurs Programlarından Belge Alanlara, Alınan Kurs Belgesi İle İlgili Dalda Ustalık Belgesi Doğrudan Verilir.
8/8/1983 Tarihli Ve 18129 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan Elektrik Tesisatçıları Hakkında Yönetmelik Hükümlerine Göre Düzenlenen Kurslardan;
A) Elektrik Tesisatçılığı Birinci Sınıf Veya 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılı Sonuna Kadar İkinci Sınıf Yetki Belgesi Alanlara Doğrudan Ustalık Belgesi,
B) 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılından Sonra İkinci Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Alanlara, Ustalık Beceri Sınavında Başarılı Olmaları Hâlinde Ustalık Belgesi,
C) Üçüncü Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Alanlara, Doğrudan Kalfalık Belgesi, Kanunun 35 İnci Maddesi Kapsamında Düzenlenir.
Kanun Kapsamına Girmeden Önce Meslek Odaları İle Bakanlık İş Birliğinde Verilen Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri Belge İle İlgili Meslek Odası Tarafından Resmi Yazı İle Doğrulanması Durumunda Dengi Belgeler İle Değiştirilir.
Doğrudan Kalfalık Ustalık Belgesi İçin İstenilen Belgeler
Öğrenim Belgesinin Aslı Yada Onaylı Örneği İle 1 Adet Fotokopisi
Kimlik Aslık Ve Fotokopisi
1 Adet Fotoğraf
Başvuruya Esas Belgenin Aslı Ve Fotokopisi
Meslek Odalarından Alınan Belgelerin İlgili Mevzuat Hükümlerine Göre Verildiğine Dair Resmi Yazı
EK-4 Başvuru Formu (İndirmek İçin Tıklayın)
İstanbul İli Denklik İşlemi Yapan Mesleki Eğitim Merkezleri
Küçükçekmece Mesleki Eğitim Merkezi, Kadıköy Neriman İrfan Akça Mesleki Eğitim Merkezi, Fatih Mesleki Eğitim Merkezi, Zeytinburnu Mesleki Eğitim Merkezi, Ümraniye İMES Mesleki Eğitim Merkezi.
Tüm Başvurular İçin Gerekli Ön Şart Ve Yeterli Öğrenim Durumu
• Kalfalık/Ustalık Sınav, Başvuru Formu (Ek-1) ile yapılır. Sınavlara başvuru yapabilmek için; En az 22 yaşın, bitirmiş, İlköğretim okulu mezunu veya ortaokul Ve imam hatip ortaokulu öğrenimini tamamlamış olmak gerekir.
• 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır.
• 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmeden ayrılmış olup ikinci kademe okur-yazarlık belgesi olanların açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırmaları şartıyla başvuruları kabul edilir.
Süreç
• Değerlendirme, İl Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Komisyonunca yapılır.
• Yetkili kurumlar, sınavların başlamasına bir ay kalaya kadar önceki öğrenmelerin tanınması ve denklik başvurularını kabul eder, ön değerlendirme yaparak (Ek-1) Form ile eklerini, iki nüsha Başvuru Değerlendirme Listesi (Ek-2) ve üç nüsha Başvuru Sonuç Belgesini (Ek-3) Komisyona gönderir. Başvurusu uygun bulunanların Başvuru Sonuç Belgesi (Ek-3) Komisyon başkanınca onaylanır.
• Komisyon yapılan başvuruları sınavların başlangıcından en geç üç hafta önce değerlendirerek sınavlara girmeye hak kazananları belirler.
Ustalık Belgesi Alma Koşulları Denklik İşlemleri
Yeni Yönetmeliğe Göre Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Ustalık Belgesi Kapsamındaki Meslekler, Denklik Yoluyla Nasıl Alınır, Kapsamındaki Meslek Dalları Hakkında Sorularının Cevabı İçin Yazımızı Okumaya Devam Edeniz.
Ustalık Belgesi Sahipleri Mesleklerinde Bağımsız İşyeri Açabilirler. Yanlarında Çırak Çalıştırmak İsteyen Belge Sahiplerinin Usta Öğreticilik Belgesi Alması Gereklidir. Usta Öğreticilik Belgesi Alma Şartları İçin Buradaki Yazılarımızı Okuyabilirsiniz.
Kalfalık Ve Ustalık Sınavları Mesleki Eğitim Merkezleri Yılda 6 Kez, İki Ayda Bir Yapılır. Ustalık Sınavı Tarihleri En Geç 1 Hafta Önceden İlan Edilir. Sınavlarda Başarılı Olanlar Belge Alırken, Başarısız Olanlar Bir Sonraki Eğitim Döneminde Sadece Başarısız Oldukları Derslerden Sınava Girerler. Bir Adayın 4 Yıl 12 Dönem Sınava Girme Hakkı Bulunmaktadır. Bu Süre Zarfında Sınava Girmeyenler Haklarını Kaybederler. Hastane, Hapishane, Askerlik Ve Benzeri Sınava Girememe Özürlerini Belge İle Belirleyen Adaylara Sınava Girme Hakları İade Edilir. Ustalık Eğitim Süreleri Bakanlıkça Belirlenir.
Ustalık Belgesi Çıraklık Eğitim Merkezleri Olarak Bilinen Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilir. Belge Almak İsteyenler Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvuruda Bulunmaladır. Mesleklerinde 5 Yıl Çalışmışlıkları Bulunanlar Önce Kalfalık Belgesi Sınavına Alınır, Başarılı Olmaları Durumunda Bir Sonraki Dönemdeki Sınava Katılarak Alabilirler.
Kimler Kalfalık Ustalık Belgesi Alabilir
Kalfalık Ve Ustalık Sınavlarına Başvuruda Bulunmak İçin En Az 22 Yaşını Bitirmiş Olmak, İlköğretim Mezunu Yada Ortaokul, İmamhatip Ortaokulu Mezunu Olmak Gereklidir.
1996-1997 Eğitim-Öğretim Yılı Ve Daha Önceki Yıllarda İlkokulu Bitirmiş Olanların Değerlendirme İşlemleri İlkokul Diploması İle Yapılır.
1996-1997 Eğitim-Öğretim Yılı Ve Daha Önceki Yıllarda İlkokulu Bitirmeden Ayrılmış Olup İkinci Kademe Okur-Yazarlık Belgesi Olanların Açık Öğretim Ortaokuluna Kayıt Yaptırmaları Şartıyla Başvuruları Kabul Edilir.
Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Almada Değerlendirilebilecek Belgeler
Bakanlık Yada Bakanlığın İşbirliği Sonucunda Diğer Kurum Yada Kuruluşlarca Verilmiş Yada Yurt Dışından Alınmış, Diploma, Öğretim Durum Belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi MYK, Öğrenim Belgesi, Yüz Yüze Eğitimi Tamamlama Belgesi, Tasdikname, Kurs Bitirme Belgesi, Yetki Belgesi, Sertifika Ve Hizmet Belgesi Değerlendirmeye Tabi Tutulur.
Yukarıdaki Şartları Taşıyan Adaylar Başvuru Döneminden En Az 1 Ay Önce Mesleki Eğitim Merkezlerinde Başvuruda Bulunur.
Kalfalık Belgesi Başvurusu İçin 22 Yaşının Tamamlamış Olmak, En Az İlköğretim Yada Ortaokul Mezunu Olmak, Kalfalık Sınav Döneminden En Az 1 Ay Önce Başvuru Yapmak Gereklidir. Sınavda Başarısız Olan Adaylar Yada Sınava Katılmayan Adaylar Tekrar Kalfalık Sınavına Katılabilmek İçin En Az 1 Ay Öncesinde Dilekçe İle Başvuruda Bulunmalıdır.
Denklik Yolu İle Kalfalık Belgesi Başvurusu
18 Yaşından Sonra Alanında SGK-BAĞKUR Belgesi Olanlar (1 Gün Dahi Varsa)
Alanlarında Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı 3. Seviye Kurs Bitirme Belgesi Sahipleri
Daha Önceki Yıllarda Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenci Olanlar
Askerlik Döneminde Yada Cezaevinde Meslek İle İlgili Eğitim Almış Olanlar Kalfalık Sınavına Katılabilir.
Denklik İşlemi Başvurusu Yapabilir.
Denklik Yolu İle Ustalık Belgesi Nasıl Alınır
Alanınızda 4. Seviyede Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Kurs Bitirme Belgesi Olanlar
Alanında SGK Veya BAĞKUR 5 Yıl Çalıştığını Belgeleyenlerden Kalfalık Belgesi Olmayanlar Öncelikle Kalfalık Sınavına Alınır, Bir Sonraki Dönemde Ustalık Sınavına Katılırlar.
Kurs Bitirme Belgelerinin Her 160 Saat Süresi 1 Aylık Olarak Değerlendirilir. Kurs Sürelerinin Saat Olarak Belgelendirilmesi İstenir. Bu Şekilde Hesaplanacak Olan Süre Ustalık Sınavına Başvuru Süresinden Düşülür.
Ustalık Belgesi Sahibi Olanlar Aynı Alanda Farklı Bir Daldan Ustalık Belgesi Almak İçin Belge Almak İstediği Dalın Ustalık Sınavına Alınır.
Meslek Liselerinden 1986 Yılından Önce Mezun Olanlara Doğrudan Ustalık Belgesi Verilir.
1986-1987 Eğitim Öğretim Dönemi Sonrası 3 Yıllık Meslek Lisesi Mezunları Ustalık Alanlarında Sınavına Katılabilir.
Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitimi Belgesi İle Ustalık Belgesi Sınavına Katılarak Belge Alınabilir.
Yurtdışından Alınmış Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri İle Başvuru Yapılabilir. Belgelerin Değerlendirilmesinde Belge Aslının O Ülkenin Türkiye’de Bulanan Konsolosluklarında Yada Geldikleri Ülkedeki T.C Konsolosluğunda Tasdik Edilmiş Ve Noter Yeminli Tercüman Tarafından Onaylanmış Türkçe Çevirisi Olmalıdır.
Meslek Odalarından Kapsam Tarihi Öncesi Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alanlar, Meslek Odalarından Resmi Yazı İle Başvuruda Bulunabilir.
Mesleki Ve Teknik Okul Ve Kurumlardan Ara Sınıflarda Ayrılanlar Kendi Alanlarında Eğitimlerine Devam Etmeleri Koşulu İle Başardıkları Her Eğitim Dönemi İçin 6 Ay, Her Sınıf İçin 1 Yıl Ustalık Sınavı Başvurusu (5 Yıl) Süresinden Düşülür.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Kişilerin Ek-1 Form İle Başvurmaları Halinde, Elde Etmiş Oldukları Öğrenme Kazanımları, Talep Edilen Kalfalık Veya Ustalık Belgesinin Öğrenme Kazanımları İle Karşılaştırılır. Kalfalık/Ustalık Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarından Fazla Olması Durumunda Kişiler Yalnızca Eksik Öğrenme Kazanımlarından Kalfalık/Ustalık Sınavlarına Alınırlar.
Sponsorlu Bağlantılar
18 Yaş Altındaki Hizmet Belgeleri (SGK-BAĞKUR) Dikkate Alınmaz. Sigorta Primlerinde Her 30 Gün 1 Ay Çalışma Olarak Kabul Edilir. Otuz Günü Aşan Pirimler Dikkate Alınmaz. Kamu Kurumlarında Kadrolu Olarak Görev Yapanlardan Hizmet Cetveli İstenir.
Prim Dökümü Belgesinde Mesleğini Belgelendiremeyenler İçin EK- 1 Formundaki Hizmet Belgesi Bölümü İş Yeri Tarafından Doldurulması Ve Onaylanması Durumunda Beyana Göre İşlem Yapılır.
Askerlik Yada Cezaevi Süresi İçinde Yapılan Hizmetlerin Çalışma Süresinden Sayılabilmesi İçin Yazılı Olarak Belgelendirilmesi İstenir.
Kalfalık Ve Ustalık Sınavlarında Her Dersten En Az 50 Puan Alanlar Başarılı Sayılır. Tüm Derslerden Sınava Katılan Ve Beceri Sınavında Başarılı Olanlar, Başarısız Dersleri Bulunanlardan Tüm Sınavlardan Aldığı Puanların Ortalaması 50’den Fazla Olması Halinde Başarısız Olduğu Ders Ve Derslerden Başarılı Sayılır.
Öğrenim Süresi 3 Yıl Olan Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Ustalık Belgesi Alabilmek İçin Sadece Meslekleri İle İlgili Beceri Sınavına Girerler.
Daha Önce Çırak Öğrenci Olarak Eğitim Gören Ve Kalfalık Belgesi Alanlar, Gördükleri Eğitim Süresine İlave Olarak 5 Yıl Çalışma Süresi Belgelendirmeleri Halinde Ustalık Sınavlarına Girebilirler.
Denklik Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi Başvurusunda Gerekli Belgeler
Öğrenim Belgesi Aslı Yada Onaylı Örneği Ve 1 Adet Fotokopisi
Kimlik Aslık Ve Fotokopisi
1 Adet Fotoğraf
Denklik İçin Dokümanlar (Hangi Belge İle Denklik Yapılacaksa O Belge)
SGK İşyeri Unvanı Pirim Dökümü (1. Döküm Aylık, 2. Döküm İş Yeri Unvan Listesi Dökümü)
BAĞKUR Hizmet Belgesi Ve Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi (Hizmet Süreleri Arasında Fark Olması Durumunda BAĞKUR Hizmet Süresi Dikkat Alınır)
Mesleğiyle İlgili MEB Onaylı Belgelerin Aslı Ve Fotokopisi
Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitim Tamamlama Belgesi
Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Aslı Ve Fotokopisi
Mesleki Yeterlilik Belgesi MYK Aslı Ve Fotokopisi
Fiili Askerlik Yada Mahkumiyet Süresince Alının Mesleki Eğitim Yada Çalışmaya Dair Belgeler
Yurt Dışından Alınan Belgelerin Onaylı Tercümesinin Aslı İle Fotokopisi
EK-1 Başvuru Formu (İndirmek İçin Tıklayın)
Doğrudan Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alma Koşulları
19 Haziran 1986 Tarihinden Önce Çıraklık Okulu Diploması Almış Olanlara İlgili Alanda Doğrudan Kalfalık Belgesi Verilir.
1985-1986 Yılının Sonuna Kadar 3 Yıllık Mesleki E Teknik Ortaöğretim (Meslek Lisesi) Mezunları Alanlarındaki Meslekte Doğrudan Ustalık Belgesi Alabilir.
3 Yıllık Meslek Lisesi Mezunları (Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim) Alanlarında Bakanlığa Bağlı Olgunlaşma Enstitülerinden 2 Yıllık Kurs Programlarından Belge Alanlara, Alınan Kurs Belgesi İle İlgili Dalda Ustalık Belgesi Doğrudan Verilir.
8/8/1983 Tarihli Ve 18129 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan Elektrik Tesisatçıları Hakkında Yönetmelik Hükümlerine Göre Düzenlenen Kurslardan;
A) Elektrik Tesisatçılığı Birinci Sınıf Veya 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılı Sonuna Kadar İkinci Sınıf Yetki Belgesi Alanlara Doğrudan Ustalık Belgesi,
B) 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılından Sonra İkinci Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Alanlara, Ustalık Beceri Sınavında Başarılı Olmaları Hâlinde Ustalık Belgesi,
C) Üçüncü Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Alanlara, Doğrudan Kalfalık Belgesi, Kanunun 35 İnci Maddesi Kapsamında Düzenlenir.
Kanun Kapsamına Girmeden Önce Meslek Odaları İle Bakanlık İş Birliğinde Verilen Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri Belge İle İlgili Meslek Odası Tarafından Resmi Yazı İle Doğrulanması Durumunda Dengi Belgeler İle Değiştirilir.
Doğrudan Kalfalık Ustalık Belgesi İçin İstenilen Belgeler
Öğrenim Belgesinin Aslı Yada Onaylı Örneği İle 1 Adet Fotokopisi
Kimlik Aslık Ve Fotokopisi
1 Adet Fotoğraf
Başvuruya Esas Belgenin Aslı Ve Fotokopisi
Meslek Odalarından Alınan Belgelerin İlgili Mevzuat Hükümlerine Göre Verildiğine Dair Resmi Yazı
EK-4 Başvuru Formu (İndirmek İçin Tıklayın)
İstanbul İli Denklik İşlemi Yapan Mesleki Eğitim Merkezleri
Küçükçekmece Mesleki Eğitim Merkezi, Kadıköy Neriman İrfan Akça Mesleki Eğitim Merkezi, Fatih Mesleki Eğitim Merkezi, Zeytinburnu Mesleki Eğitim Merkezi, Ümraniye İMES Mesleki Eğitim Merkezi.
Tüm Başvurular İçin Gerekli Ön Şart Ve Yeterli Öğrenim Durumu
• Kalfalık/Ustalık Sınav, Başvuru Formu (Ek-1) ile yapılır. Sınavlara başvuru yapabilmek için; En az 22 yaşın, bitirmiş, İlköğretim okulu mezunu veya ortaokul Ve imam hatip ortaokulu öğrenimini tamamlamış olmak gerekir.
• 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır.
• 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmeden ayrılmış olup ikinci kademe okur-yazarlık belgesi olanların açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırmaları şartıyla başvuruları kabul edilir.
Süreç
• Değerlendirme, İl Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Komisyonunca yapılır.
• Yetkili kurumlar, sınavların başlamasına bir ay kalaya kadar önceki öğrenmelerin tanınması ve denklik başvurularını kabul eder, ön değerlendirme yaparak (Ek-1) Form ile eklerini, iki nüsha Başvuru Değerlendirme Listesi (Ek-2) ve üç nüsha Başvuru Sonuç Belgesini (Ek-3) Komisyona gönderir. Başvurusu uygun bulunanların Başvuru Sonuç Belgesi (Ek-3) Komisyon başkanınca onaylanır.
• Komisyon yapılan başvuruları sınavların başlangıcından en geç üç hafta önce değerlendirerek sınavlara girmeye hak kazananları belirler.
Ustalık Belgesi Alma Koşulları Denklik İşlemleri
Yeni Yönetmeliğe Göre Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Ustalık Belgesi Kapsamındaki Meslekler, Denklik Yoluyla Nasıl Alınır, Kapsamındaki Meslek Dalları Hakkında Sorularının Cevabı İçin Yazımızı Okumaya Devam Edeniz.
Ustalık Belgesi Sahipleri Mesleklerinde Bağımsız İşyeri Açabilirler. Yanlarında Çırak Çalıştırmak İsteyen Belge Sahiplerinin Usta Öğreticilik Belgesi Alması Gereklidir. Usta Öğreticilik Belgesi Alma Şartları İçin Buradaki Yazılarımızı Okuyabilirsiniz.
Kalfalık Ve Ustalık Sınavları Mesleki Eğitim Merkezleri Yılda 6 Kez, İki Ayda Bir Yapılır. Ustalık Sınavı Tarihleri En Geç 1 Hafta Önceden İlan Edilir. Sınavlarda Başarılı Olanlar Belge Alırken, Başarısız Olanlar Bir Sonraki Eğitim Döneminde Sadece Başarısız Oldukları Derslerden Sınava Girerler. Bir Adayın 4 Yıl 12 Dönem Sınava Girme Hakkı Bulunmaktadır. Bu Süre Zarfında Sınava Girmeyenler Haklarını Kaybederler. Hastane, Hapishane, Askerlik Ve Benzeri Sınava Girememe Özürlerini Belge İle Belirleyen Adaylara Sınava Girme Hakları İade Edilir. Ustalık Eğitim Süreleri Bakanlıkça Belirlenir.
Ustalık Belgesi Çıraklık Eğitim Merkezleri Olarak Bilinen Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilir. Belge Almak İsteyenler Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvuruda Bulunmaladır. Mesleklerinde 5 Yıl Çalışmışlıkları Bulunanlar Önce Kalfalık Belgesi Sınavına Alınır, Başarılı Olmaları Durumunda Bir Sonraki Dönemdeki Sınava Katılarak Alabilirler.
Kimler Kalfalık Ustalık Belgesi Alabilir
Kalfalık Ve Ustalık Sınavlarına Başvuruda Bulunmak İçin En Az 22 Yaşını Bitirmiş Olmak, İlköğretim Mezunu Yada Ortaokul, İmamhatip Ortaokulu Mezunu Olmak Gereklidir.
1996-1997 Eğitim-Öğretim Yılı Ve Daha Önceki Yıllarda İlkokulu Bitirmiş Olanların Değerlendirme İşlemleri İlkokul Diploması İle Yapılır.
1996-1997 Eğitim-Öğretim Yılı Ve Daha Önceki Yıllarda İlkokulu Bitirmeden Ayrılmış Olup İkinci Kademe Okur-Yazarlık Belgesi Olanların Açık Öğretim Ortaokuluna Kayıt Yaptırmaları Şartıyla Başvuruları Kabul Edilir.
Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Almada Değerlendirilebilecek Belgeler
Bakanlık Yada Bakanlığın İşbirliği Sonucunda Diğer Kurum Yada Kuruluşlarca Verilmiş Yada Yurt Dışından Alınmış, Diploma, Öğretim Durum Belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi MYK, Öğrenim Belgesi, Yüz Yüze Eğitimi Tamamlama Belgesi, Tasdikname, Kurs Bitirme Belgesi, Yetki Belgesi, Sertifika Ve Hizmet Belgesi Değerlendirmeye Tabi Tutulur.
Yukarıdaki Şartları Taşıyan Adaylar Başvuru Döneminden En Az 1 Ay Önce Mesleki Eğitim Merkezlerinde Başvuruda Bulunur.
Kalfalık Belgesi Başvurusu İçin 22 Yaşının Tamamlamış Olmak, En Az İlköğretim Yada Ortaokul Mezunu Olmak, Kalfalık Sınav Döneminden En Az 1 Ay Önce Başvuru Yapmak Gereklidir. Sınavda Başarısız Olan Adaylar Yada Sınava Katılmayan Adaylar Tekrar Kalfalık Sınavına Katılabilmek İçin En Az 1 Ay Öncesinde Dilekçe İle Başvuruda Bulunmalıdır.
Denklik Yolu İle Kalfalık Belgesi Başvurusu
18 Yaşından Sonra Alanında SGK-BAĞKUR Belgesi Olanlar (1 Gün Dahi Varsa)
Alanlarında Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı 3. Seviye Kurs Bitirme Belgesi Sahipleri
Daha Önceki Yıllarda Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenci Olanlar
Askerlik Döneminde Yada Cezaevinde Meslek İle İlgili Eğitim Almış Olanlar Kalfalık Sınavına Katılabilir.
Denklik İşlemi Başvurusu Yapabilir.
Denklik Yolu İle Ustalık Belgesi Nasıl Alınır
Alanınızda 4. Seviyede Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Kurs Bitirme Belgesi Olanlar
Alanında SGK Veya BAĞKUR 5 Yıl Çalıştığını Belgeleyenlerden Kalfalık Belgesi Olmayanlar Öncelikle Kalfalık Sınavına Alınır, Bir Sonraki Dönemde Ustalık Sınavına Katılırlar.
Kurs Bitirme Belgelerinin Her 160 Saat Süresi 1 Aylık Olarak Değerlendirilir. Kurs Sürelerinin Saat Olarak Belgelendirilmesi İstenir. Bu Şekilde Hesaplanacak Olan Süre Ustalık Sınavına Başvuru Süresinden Düşülür.
Ustalık Belgesi Sahibi Olanlar Aynı Alanda Farklı Bir Daldan Ustalık Belgesi Almak İçin Belge Almak İstediği Dalın Ustalık Sınavına Alınır.
Meslek Liselerinden 1986 Yılından Önce Mezun Olanlara Doğrudan Ustalık Belgesi Verilir.
1986-1987 Eğitim Öğretim Dönemi Sonrası 3 Yıllık Meslek Lisesi Mezunları Ustalık Alanlarında Sınavına Katılabilir.
Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitimi Belgesi İle Ustalık Belgesi Sınavına Katılarak Belge Alınabilir.
Yurtdışından Alınmış Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri İle Başvuru Yapılabilir. Belgelerin Değerlendirilmesinde Belge Aslının O Ülkenin Türkiye’de Bulanan Konsolosluklarında Yada Geldikleri Ülkedeki T.C Konsolosluğunda Tasdik Edilmiş Ve Noter Yeminli Tercüman Tarafından Onaylanmış Türkçe Çevirisi Olmalıdır.
Meslek Odalarından Kapsam Tarihi Öncesi Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alanlar, Meslek Odalarından Resmi Yazı İle Başvuruda Bulunabilir.
Mesleki Ve Teknik Okul Ve Kurumlardan Ara Sınıflarda Ayrılanlar Kendi Alanlarında Eğitimlerine Devam Etmeleri Koşulu İle Başardıkları Her Eğitim Dönemi İçin 6 Ay, Her Sınıf İçin 1 Yıl Ustalık Sınavı Başvurusu (5 Yıl) Süresinden Düşülür.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Kişilerin Ek-1 Form İle Başvurmaları Halinde, Elde Etmiş Oldukları Öğrenme Kazanımları, Talep Edilen Kalfalık Veya Ustalık Belgesinin Öğrenme Kazanımları İle Karşılaştırılır. Kalfalık/Ustalık Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarından Fazla Olması Durumunda Kişiler Yalnızca Eksik Öğrenme Kazanımlarından Kalfalık/Ustalık Sınavlarına Alınırlar.
Sponsorlu Bağlantılar
18 Yaş Altındaki Hizmet Belgeleri (SGK-BAĞKUR) Dikkate Alınmaz. Sigorta Primlerinde Her 30 Gün 1 Ay Çalışma Olarak Kabul Edilir. Otuz Günü Aşan Pirimler Dikkate Alınmaz. Kamu Kurumlarında Kadrolu Olarak Görev Yapanlardan Hizmet Cetveli İstenir.
Prim Dökümü Belgesinde Mesleğini Belgelendiremeyenler İçin EK- 1 Formundaki Hizmet Belgesi Bölümü İş Yeri Tarafından Doldurulması Ve Onaylanması Durumunda Beyana Göre İşlem Yapılır.
Askerlik Yada Cezaevi Süresi İçinde Yapılan Hizmetlerin Çalışma Süresinden Sayılabilmesi İçin Yazılı Olarak Belgelendirilmesi İstenir.
Kalfalık Ve Ustalık Sınavlarında Her Dersten En Az 50 Puan Alanlar Başarılı Sayılır. Tüm Derslerden Sınava Katılan Ve Beceri Sınavında Başarılı Olanlar, Başarısız Dersleri Bulunanlardan Tüm Sınavlardan Aldığı Puanların Ortalaması 50’den Fazla Olması Halinde Başarısız Olduğu Ders Ve Derslerden Başarılı Sayılır.
Öğrenim Süresi 3 Yıl Olan Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Ustalık Belgesi Alabilmek İçin Sadece Meslekleri İle İlgili Beceri Sınavına Girerler.
Daha Önce Çırak Öğrenci Olarak Eğitim Gören Ve Kalfalık Belgesi Alanlar, Gördükleri Eğitim Süresine İlave Olarak 5 Yıl Çalışma Süresi Belgelendirmeleri Halinde Ustalık Sınavlarına Girebilirler.
Denklik Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi Başvurusunda Gerekli Belgeler
Öğrenim Belgesi Aslı Yada Onaylı Örneği Ve 1 Adet Fotokopisi
Kimlik Aslık Ve Fotokopisi
1 Adet Fotoğraf
Denklik İçin Dokümanlar (Hangi Belge İle Denklik Yapılacaksa O Belge)
SGK İşyeri Unvanı Pirim Dökümü (1. Döküm Aylık, 2. Döküm İş Yeri Unvan Listesi Dökümü)
BAĞKUR Hizmet Belgesi Ve Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi (Hizmet Süreleri Arasında Fark Olması Durumunda BAĞKUR Hizmet Süresi Dikkat Alınır)
Mesleğiyle İlgili MEB Onaylı Belgelerin Aslı Ve Fotokopisi
Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitim Tamamlama Belgesi
Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Aslı Ve Fotokopisi
Mesleki Yeterlilik Belgesi MYK Aslı Ve Fotokopisi
Fiili Askerlik Yada Mahkumiyet Süresince Alının Mesleki Eğitim Yada Çalışmaya Dair Belgeler
Yurt Dışından Alınan Belgelerin Onaylı Tercümesinin Aslı İle Fotokopisi
EK-1 Başvuru Formu (İndirmek İçin Tıklayın)
Doğrudan Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alma Koşulları
19 Haziran 1986 Tarihinden Önce Çıraklık Okulu Diploması Almış Olanlara İlgili Alanda Doğrudan Kalfalık Belgesi Verilir.
1985-1986 Yılının Sonuna Kadar 3 Yıllık Mesleki E Teknik Ortaöğretim (Meslek Lisesi) Mezunları Alanlarındaki Meslekte Doğrudan Ustalık Belgesi Alabilir.
3 Yıllık Meslek Lisesi Mezunları (Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim) Alanlarında Bakanlığa Bağlı Olgunlaşma Enstitülerinden 2 Yıllık Kurs Programlarından Belge Alanlara, Alınan Kurs Belgesi İle İlgili Dalda Ustalık Belgesi Doğrudan Verilir.
8/8/1983 Tarihli Ve 18129 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan Elektrik Tesisatçıları Hakkında Yönetmelik Hükümlerine Göre Düzenlenen Kurslardan;
A) Elektrik Tesisatçılığı Birinci Sınıf Veya 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılı Sonuna Kadar İkinci Sınıf Yetki Belgesi Alanlara Doğrudan Ustalık Belgesi,
B) 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılından Sonra İkinci Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Alanlara, Ustalık Beceri Sınavında Başarılı Olmaları Hâlinde Ustalık Belgesi,
C) Üçüncü Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Alanlara, Doğrudan Kalfalık Belgesi, Kanunun 35 İnci Maddesi Kapsamında Düzenlenir.
Kanun Kapsamına Girmeden Önce Meslek Odaları İle Bakanlık İş Birliğinde Verilen Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri Belge İle İlgili Meslek Odası Tarafından Resmi Yazı İle Doğrulanması Durumunda Dengi Belgeler İle Değiştirilir.
Doğrudan Kalfalık Ustalık Belgesi İçin İstenilen Belgeler
Öğrenim Belgesinin Aslı Yada Onaylı Örneği İle 1 Adet Fotokopisi
Kimlik Aslık Ve Fotokopisi
1 Adet Fotoğraf
Başvuruya Esas Belgenin Aslı Ve Fotokopisi
Meslek Odalarından Alınan Belgelerin İlgili Mevzuat Hükümlerine Göre Verildiğine Dair Resmi Yazı
EK-4 Başvuru Formu (İndirmek İçin Tıklayın)
İstanbul İli Denklik İşlemi Yapan Mesleki Eğitim Merkezleri
Küçükçekmece Mesleki Eğitim Merkezi, Kadıköy Neriman İrfan Akça Mesleki Eğitim Merkezi, Fatih Mesleki Eğitim Merkezi, Zeytinburnu Mesleki Eğitim Merkezi, Ümraniye İMES Mesleki Eğitim Merkezi.
Tüm Başvurular İçin Gerekli Ön Şart Ve Yeterli Öğrenim Durumu
• Kalfalık/Ustalık Sınav, Başvuru Formu (Ek-1) ile yapılır. Sınavlara başvuru yapabilmek için; En az 22 yaşın, bitirmiş, İlköğretim okulu mezunu veya ortaokul Ve imam hatip ortaokulu öğrenimini tamamlamış olmak gerekir.
• 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır.
• 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmeden ayrılmış olup ikinci kademe okur-yazarlık belgesi olanların açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırmaları şartıyla başvuruları kabul edilir.
Süreç
• Değerlendirme, İl Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Komisyonunca yapılır.
• Yetkili kurumlar, sınavların başlamasına bir ay kalaya kadar önceki öğrenmelerin tanınması ve denklik başvurularını kabul eder, ön değerlendirme yaparak (Ek-1) Form ile eklerini, iki nüsha Başvuru Değerlendirme Listesi (Ek-2) ve üç nüsha Başvuru Sonuç Belgesini (Ek-3) Komisyona gönderir. Başvurusu uygun bulunanların Başvuru Sonuç Belgesi (Ek-3) Komisyon başkanınca onaylanır.
• Komisyon yapılan başvuruları sınavların başlangıcından en geç üç hafta önce değerlendirerek sınavlara girmeye hak kazananları belirler.
Yorumlar
Yorum Gönder