Ana içeriğe atla

Kavram Basamakları

Geçtiğimiz aylarda çalıştığım kurumdaki öğretmenlerin ellerinde kavram öğretiminin basamakları olması için böyle bir dizi hazırlamıştım. İlerleyen dönemde bu dizinin bütün kavramlar için ayrı ayrı basamaklarını ve materyallerini paylaşacağım ancak; velilerimize kavram öğretimiyle ilgili fikir vermesi için ve bu konuda bilgisi olmayan öğretmen arkadaşlara bir bilgi sunması için şimdiden paylaşmak istedim. İsteyenlere word belgesi şeklinde e-posta atabilirim. Kopyalayıp kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur, gönül rahatlığı ile bu bilgileri paylaşabilirsiniz.
Umarım işinize yarayan bir döküman olur. İyi çalışmalar.

BÜYÜKLÜK KAVRAMLARI EŞLEME DÜZEYİ
1.      Aynı cins, iki farklı büyüklükte, aynı tipte (renk, malzeme) her bir büyüklükten birer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
2.      Aynı cins, üç farklı büyüklükte, aynı tipte (renk, malzeme) her bir büyüklükten birer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
3.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, aynı tip (renk, malzeme) her bir büyüklükten birer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
4.      Aynı cinsi, dört farklı büyüklükte, iki farklı renkte, aynı malzemede her bir büyüklükten ikişer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
5.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, üç farklı renkte, aynı malzemeden her bir büyüklükten üçer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde ayı büyüklükte olanı gösterir.
6.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, aynı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.
7.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, iki farklı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.
8.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, üç farklı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.
9.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, dört farklı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.







BÜYÜK KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı büyüklükte nesne arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı büyüklükte nesne resmi arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı büyüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun büyüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha büyük olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı büyüklükte nesne arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı büyüklükte nesne resmi arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı büyüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun büyüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha büyük olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden büyük olanlar sorulduğunda büyük olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından büyük olanlar sorulduğunda büyük olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun büyüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha büyük olduğunu ifade eder.








KÜÇÜK KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı küçüklükte nesne arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı küçüklükte nesne resmi arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı küçüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun küçüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha küçük olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı küçüklükte nesne arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı küçüklükte nesne resmi arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı küçüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun küçüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha küçük olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden küçük olanlar sorulduğunda küçük olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından küçük olanlar sorulduğunda küçük olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun küçüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha küçük olduğunu ifade eder.








UZUNLUK KAVRAMLARI EŞLEME DÜZEYİ
1.      Aynı cins, iki farklı uzunlukta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir uzunluktan birer tane nesne arasından belli bir uzunluk olan gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
2.      Aynı cins, üç farklı uzunlukta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir uzunluktan birer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
3.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, aynı tip (renk, malzeme) her bir uzunluktan birer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
4.      Aynı cinsi, dört farklı uzunlukta, iki farklı renkte, aynı malzemede her bir uzunluktan ikişer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
5.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, üç farklı renkte, aynı malzemeden her bir uzunluktan üçer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde ayı uzunlukta olanı gösterir.
6.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, aynı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.
7.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, iki farklı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.
8.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, üç farklı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.
9.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, dört farklı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.







UZUN KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı uzunlukta nesne arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı uzunlukta nesne resmi arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun uzunluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzun olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı uzunlukta nesne arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı uzunlukta nesne resmi arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun uzunluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzun olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden uzun olanlar sorulduğunda uzun olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından uzun olanlar sorulduğunda uzun olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun uzunluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzun olduğunu ifade eder.








KISA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne resmi arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kısalığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kısa olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne resmi arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kısalığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kısa olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden kısa olanlar sorulduğunda kısa olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından kısa olanlar sorulduğunda kısa olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kısalığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kısa olduğunu ifade eder.









KALINLIK KAVRAMLARI EŞLEME DÜZEYİ
1.     Aynı cins, iki farklı kalınlıkta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir kalınlıktan birer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
2.     Aynı cins, üç farklı kalınlıkta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir kalınlıktan birer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
3.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, aynı tip (renk, malzeme) her bir kalınlıktan birer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
4.     Aynı cinsi, dört farklı kalınlıkta, iki farklı renkte, aynı malzemede her bir kalınlıktan ikişer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
5.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, üç farklı renkte, aynı malzemeden her bir kalınlıktan üçer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde ayı kalınlıkta olanı gösterir.
6.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, aynı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
7.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, iki farklı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
8.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, üç farklı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
9.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, dört farklı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
KALIN KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kalınlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kalın olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kalınlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kalın olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden kalın olanlar sorulduğunda kalın olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından kalın olanlar sorulduğunda kalın olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kalınlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kalın olduğunu ifade eder.









İNCE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun inceliği buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ince olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun inceliği buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ince olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden ince olanlar sorulduğunda ince olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından ince olanlar sorulduğunda ince olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun inceliği buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ince olduğunu ifade eder.









ÇOK KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
10.                       İki aynı cins, farklı miktarda nesne arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
11.                       İki aynı cins, farklı miktarda nesne resmi arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
12.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun çokluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha çok olduğunu ifade eder.
13.                       İki farklı cins, farklı miktarda nesne arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
14.                       İki farklı cins, farklı miktarda nesne resmi arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
15.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun çokluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha çok olduğunu ifade eder.
16.                       Etrafındaki nesnelerden çok olanlar sorulduğunda çok olanları gösterir.
17.                       Etrafındaki nesne resimleri arasından çok olanlar sorulduğunda çok olanları gösterir.
18.                       Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun çokluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha çok olduğunu ifade eder.









AZ KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
10.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
11.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne resmi arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
12.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun azlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha az olduğunu ifade eder.
13.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
14.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne resmi arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
15.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun azlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha az olduğunu ifade eder.
16.                       Etrafındaki nesnelerden az olanlar sorulduğunda az olanları gösterir.
17.                       Etrafındaki nesne resimleri arasından az olanlar sorulduğunda az olanları gösterir.
18.                       Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun azlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha az olduğunu ifade eder.









İÇİNDE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha içinde olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha içinde olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden içinde olanlar sorulduğunda içinde olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından içinde olanlar sorulduğunda içinde olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha içinde olduğunu ifade eder.








DIŞINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dışında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dışında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden dışında olanlar sorulduğunda dışında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından dışında olanlar sorulduğunda dışında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dışında olduğunu ifade eder.








ÜZERİNDE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha üzerinde olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha üzerinde olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden üzerinde olanlar sorulduğunda üzerinde olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından üzerinde olanlar sorulduğunda üzerinde olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha üzerinde olduğunu ifade eder.








ALTINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha altında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha altında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden altında olanlar sorulduğunda altında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından altında olanlar sorulduğunda altında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha altında olduğunu ifade eder.








UZAĞINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzağında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzağında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden uzağında olanlar sorulduğunda uzağında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından uzağında olanlar sorulduğunda uzağında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzağında olduğunu ifade eder.








YAKININDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yakınında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yakınında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden yakınında olanlar sorulduğunda yakınında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından yakınında olanlar sorulduğunda yakınında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yakınında olduğunu ifade eder.








ÖNÜNDE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha önünde olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha önünde olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden önünde olanlar sorulduğunda önünde olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından önünde olanlar sorulduğunda önünde olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha önünde olduğunu ifade eder.








ARKASINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha arkasında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha arkasında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden arkasında olanlar sorulduğunda arkasında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından arkasında olanlar sorulduğunda arkasında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha arkasında olduğunu ifade eder.








SAĞ KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha sağında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha sağında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden sağında olanlar sorulduğunda sağında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından sağında olanlar sorulduğunda sağında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha sağında olduğunu ifade eder.








SOL KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha solunda olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha solunda olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden solunda olanlar sorulduğunda solunda olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından solunda olanlar sorulduğunda solunda olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha solunda olduğunu ifade eder.








ORTASI KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ortasında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ortasında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden ortasında olanlar sorulduğunda ortasında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından ortasında olanlar sorulduğunda ortasında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ortasında olduğunu ifade eder.








YÜKSEKTE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yüksekte olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yüksekte olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden yüksekte olanlar sorulduğunda yüksekte olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından yüksekte olanlar sorulduğunda yüksekte olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yüksekte olduğunu ifade eder.








ALÇAKTA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha alçakta olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha alçakta olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden alçakta olanlar sorulduğunda alçakta olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından alçakta olanlar sorulduğunda alçakta olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha alçakta olduğunu ifade eder.








BOŞ KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha boş olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha boş olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden boş olanlar sorulduğunda boş olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından boş olanlar sorulduğunda boş olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha boş olduğunu ifade eder.









DOLU KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dolu olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dolu olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden dolu olanlar sorulduğunda dolu olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından dolu olanlar sorulduğunda dolu olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dolu olduğunu ifade eder.









AĞIR KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ağır olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ağır olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden ağır olanlar sorulduğunda ağır olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından ağır olanlar sorulduğunda ağır olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ağır olduğunu ifade eder.









HAFİF KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha hafif olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha hafif olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden hafif olanlar sorulduğunda hafif olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından hafif olanlar sorulduğunda hafif olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha hafif olduğunu ifade eder.


Geçtiğimiz aylarda çalıştığım kurumdaki öğretmenlerin ellerinde kavram öğretiminin basamakları olması için böyle bir dizi hazırlamıştım. İlerleyen dönemde bu dizinin bütün kavramlar için ayrı ayrı basamaklarını ve materyallerini paylaşacağım ancak; velilerimize kavram öğretimiyle ilgili fikir vermesi için ve bu konuda bilgisi olmayan öğretmen arkadaşlara bir bilgi sunması için şimdiden paylaşmak istedim. İsteyenlere word belgesi şeklinde e-posta atabilirim. Kopyalayıp kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur, gönül rahatlığı ile bu bilgileri paylaşabilirsiniz.
Umarım işinize yarayan bir döküman olur. İyi çalışmalar.

BÜYÜKLÜK KAVRAMLARI EŞLEME DÜZEYİ
1.      Aynı cins, iki farklı büyüklükte, aynı tipte (renk, malzeme) her bir büyüklükten birer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
2.      Aynı cins, üç farklı büyüklükte, aynı tipte (renk, malzeme) her bir büyüklükten birer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
3.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, aynı tip (renk, malzeme) her bir büyüklükten birer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
4.      Aynı cinsi, dört farklı büyüklükte, iki farklı renkte, aynı malzemede her bir büyüklükten ikişer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
5.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, üç farklı renkte, aynı malzemeden her bir büyüklükten üçer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde ayı büyüklükte olanı gösterir.
6.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, aynı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.
7.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, iki farklı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.
8.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, üç farklı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.
9.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, dört farklı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.







BÜYÜK KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı büyüklükte nesne arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı büyüklükte nesne resmi arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı büyüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun büyüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha büyük olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı büyüklükte nesne arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı büyüklükte nesne resmi arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı büyüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun büyüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha büyük olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden büyük olanlar sorulduğunda büyük olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından büyük olanlar sorulduğunda büyük olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun büyüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha büyük olduğunu ifade eder.








KÜÇÜK KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı küçüklükte nesne arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı küçüklükte nesne resmi arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı küçüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun küçüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha küçük olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı küçüklükte nesne arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı küçüklükte nesne resmi arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı küçüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun küçüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha küçük olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden küçük olanlar sorulduğunda küçük olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından küçük olanlar sorulduğunda küçük olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun küçüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha küçük olduğunu ifade eder.








UZUNLUK KAVRAMLARI EŞLEME DÜZEYİ
1.      Aynı cins, iki farklı uzunlukta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir uzunluktan birer tane nesne arasından belli bir uzunluk olan gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
2.      Aynı cins, üç farklı uzunlukta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir uzunluktan birer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
3.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, aynı tip (renk, malzeme) her bir uzunluktan birer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
4.      Aynı cinsi, dört farklı uzunlukta, iki farklı renkte, aynı malzemede her bir uzunluktan ikişer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
5.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, üç farklı renkte, aynı malzemeden her bir uzunluktan üçer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde ayı uzunlukta olanı gösterir.
6.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, aynı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.
7.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, iki farklı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.
8.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, üç farklı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.
9.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, dört farklı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.







UZUN KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı uzunlukta nesne arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı uzunlukta nesne resmi arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun uzunluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzun olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı uzunlukta nesne arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı uzunlukta nesne resmi arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun uzunluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzun olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden uzun olanlar sorulduğunda uzun olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından uzun olanlar sorulduğunda uzun olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun uzunluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzun olduğunu ifade eder.








KISA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne resmi arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kısalığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kısa olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne resmi arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kısalığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kısa olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden kısa olanlar sorulduğunda kısa olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından kısa olanlar sorulduğunda kısa olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kısalığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kısa olduğunu ifade eder.









KALINLIK KAVRAMLARI EŞLEME DÜZEYİ
1.     Aynı cins, iki farklı kalınlıkta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir kalınlıktan birer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
2.     Aynı cins, üç farklı kalınlıkta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir kalınlıktan birer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
3.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, aynı tip (renk, malzeme) her bir kalınlıktan birer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
4.     Aynı cinsi, dört farklı kalınlıkta, iki farklı renkte, aynı malzemede her bir kalınlıktan ikişer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
5.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, üç farklı renkte, aynı malzemeden her bir kalınlıktan üçer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde ayı kalınlıkta olanı gösterir.
6.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, aynı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
7.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, iki farklı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
8.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, üç farklı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
9.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, dört farklı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
KALIN KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kalınlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kalın olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kalınlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kalın olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden kalın olanlar sorulduğunda kalın olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından kalın olanlar sorulduğunda kalın olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kalınlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kalın olduğunu ifade eder.









İNCE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun inceliği buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ince olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun inceliği buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ince olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden ince olanlar sorulduğunda ince olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından ince olanlar sorulduğunda ince olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun inceliği buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ince olduğunu ifade eder.









ÇOK KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
10.                       İki aynı cins, farklı miktarda nesne arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
11.                       İki aynı cins, farklı miktarda nesne resmi arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
12.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun çokluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha çok olduğunu ifade eder.
13.                       İki farklı cins, farklı miktarda nesne arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
14.                       İki farklı cins, farklı miktarda nesne resmi arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
15.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun çokluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha çok olduğunu ifade eder.
16.                       Etrafındaki nesnelerden çok olanlar sorulduğunda çok olanları gösterir.
17.                       Etrafındaki nesne resimleri arasından çok olanlar sorulduğunda çok olanları gösterir.
18.                       Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun çokluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha çok olduğunu ifade eder.









AZ KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
10.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
11.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne resmi arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
12.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun azlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha az olduğunu ifade eder.
13.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
14.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne resmi arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
15.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun azlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha az olduğunu ifade eder.
16.                       Etrafındaki nesnelerden az olanlar sorulduğunda az olanları gösterir.
17.                       Etrafındaki nesne resimleri arasından az olanlar sorulduğunda az olanları gösterir.
18.                       Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun azlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha az olduğunu ifade eder.









İÇİNDE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha içinde olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha içinde olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden içinde olanlar sorulduğunda içinde olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından içinde olanlar sorulduğunda içinde olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha içinde olduğunu ifade eder.








DIŞINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dışında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dışında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden dışında olanlar sorulduğunda dışında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından dışında olanlar sorulduğunda dışında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dışında olduğunu ifade eder.








ÜZERİNDE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha üzerinde olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha üzerinde olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden üzerinde olanlar sorulduğunda üzerinde olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından üzerinde olanlar sorulduğunda üzerinde olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha üzerinde olduğunu ifade eder.








ALTINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha altında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha altında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden altında olanlar sorulduğunda altında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından altında olanlar sorulduğunda altında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha altında olduğunu ifade eder.








UZAĞINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzağında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzağında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden uzağında olanlar sorulduğunda uzağında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından uzağında olanlar sorulduğunda uzağında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzağında olduğunu ifade eder.








YAKININDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yakınında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yakınında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden yakınında olanlar sorulduğunda yakınında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından yakınında olanlar sorulduğunda yakınında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yakınında olduğunu ifade eder.








ÖNÜNDE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha önünde olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha önünde olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden önünde olanlar sorulduğunda önünde olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından önünde olanlar sorulduğunda önünde olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha önünde olduğunu ifade eder.








ARKASINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha arkasında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha arkasında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden arkasında olanlar sorulduğunda arkasında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından arkasında olanlar sorulduğunda arkasında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha arkasında olduğunu ifade eder.








SAĞ KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha sağında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha sağında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden sağında olanlar sorulduğunda sağında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından sağında olanlar sorulduğunda sağında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha sağında olduğunu ifade eder.








SOL KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha solunda olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha solunda olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden solunda olanlar sorulduğunda solunda olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından solunda olanlar sorulduğunda solunda olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha solunda olduğunu ifade eder.








ORTASI KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ortasında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ortasında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden ortasında olanlar sorulduğunda ortasında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından ortasında olanlar sorulduğunda ortasında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ortasında olduğunu ifade eder.








YÜKSEKTE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yüksekte olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yüksekte olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden yüksekte olanlar sorulduğunda yüksekte olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından yüksekte olanlar sorulduğunda yüksekte olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yüksekte olduğunu ifade eder.








ALÇAKTA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha alçakta olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha alçakta olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden alçakta olanlar sorulduğunda alçakta olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından alçakta olanlar sorulduğunda alçakta olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha alçakta olduğunu ifade eder.








BOŞ KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha boş olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha boş olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden boş olanlar sorulduğunda boş olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından boş olanlar sorulduğunda boş olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha boş olduğunu ifade eder.









DOLU KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dolu olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dolu olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden dolu olanlar sorulduğunda dolu olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından dolu olanlar sorulduğunda dolu olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dolu olduğunu ifade eder.









AĞIR KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ağır olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ağır olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden ağır olanlar sorulduğunda ağır olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından ağır olanlar sorulduğunda ağır olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ağır olduğunu ifade eder.









HAFİF KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha hafif olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha hafif olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden hafif olanlar sorulduğunda hafif olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından hafif olanlar sorulduğunda hafif olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha hafif olduğunu ifade eder.


Geçtiğimiz aylarda çalıştığım kurumdaki öğretmenlerin ellerinde kavram öğretiminin basamakları olması için böyle bir dizi hazırlamıştım. İlerleyen dönemde bu dizinin bütün kavramlar için ayrı ayrı basamaklarını ve materyallerini paylaşacağım ancak; velilerimize kavram öğretimiyle ilgili fikir vermesi için ve bu konuda bilgisi olmayan öğretmen arkadaşlara bir bilgi sunması için şimdiden paylaşmak istedim. İsteyenlere word belgesi şeklinde e-posta atabilirim. Kopyalayıp kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur, gönül rahatlığı ile bu bilgileri paylaşabilirsiniz.
Umarım işinize yarayan bir döküman olur. İyi çalışmalar.

BÜYÜKLÜK KAVRAMLARI EŞLEME DÜZEYİ
1.      Aynı cins, iki farklı büyüklükte, aynı tipte (renk, malzeme) her bir büyüklükten birer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
2.      Aynı cins, üç farklı büyüklükte, aynı tipte (renk, malzeme) her bir büyüklükten birer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
3.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, aynı tip (renk, malzeme) her bir büyüklükten birer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
4.      Aynı cinsi, dört farklı büyüklükte, iki farklı renkte, aynı malzemede her bir büyüklükten ikişer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı gösterir.
5.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, üç farklı renkte, aynı malzemeden her bir büyüklükten üçer tane nesne arasından belli bir büyüklükte olanı gösterilip “bununla aynı büyüklükte olanı göster” denildiğinde ayı büyüklükte olanı gösterir.
6.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, aynı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.
7.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, iki farklı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.
8.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, üç farklı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.
9.      Aynı cins, dört farklı büyüklükte, dört farklı renkte, dört farklı malzemede, her bir büyüklükten dörder tane nesne arasından belli bir büyüklükte olan gösterilip “bununla yanı büyüklükte olanı göster” denildiğinde aynı büyüklükte olanı göster.







BÜYÜK KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı büyüklükte nesne arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı büyüklükte nesne resmi arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı büyüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun büyüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha büyük olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı büyüklükte nesne arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı büyüklükte nesne resmi arasından “Büyük olan hangisi? / Büyük olanı göster.” denildiğinde büyük olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı büyüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun büyüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha büyük olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden büyük olanlar sorulduğunda büyük olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından büyük olanlar sorulduğunda büyük olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun büyüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha büyük olduğunu ifade eder.








KÜÇÜK KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı küçüklükte nesne arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı küçüklükte nesne resmi arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı küçüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun küçüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha küçük olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı küçüklükte nesne arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı küçüklükte nesne resmi arasından “Küçük olan hangisi? / Küçük olanı göster.” denildiğinde küçük olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı küçüklükteki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun küçüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha küçük olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden küçük olanlar sorulduğunda küçük olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından küçük olanlar sorulduğunda küçük olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun küçüklüğü buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha küçük olduğunu ifade eder.








UZUNLUK KAVRAMLARI EŞLEME DÜZEYİ
1.      Aynı cins, iki farklı uzunlukta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir uzunluktan birer tane nesne arasından belli bir uzunluk olan gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
2.      Aynı cins, üç farklı uzunlukta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir uzunluktan birer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
3.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, aynı tip (renk, malzeme) her bir uzunluktan birer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
4.      Aynı cinsi, dört farklı uzunlukta, iki farklı renkte, aynı malzemede her bir uzunluktan ikişer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı gösterir.
5.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, üç farklı renkte, aynı malzemeden her bir uzunluktan üçer tane nesne arasından belli bir uzunlukta olanı gösterilip “bununla aynı uzunlukta olanı göster” denildiğinde ayı uzunlukta olanı gösterir.
6.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, aynı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.
7.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, iki farklı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.
8.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, üç farklı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.
9.      Aynı cins, dört farklı uzunlukta, dört farklı renkte, dört farklı malzemede, her bir uzunluktan dörder tane nesne arasından belli bir uzunlukta olan gösterilip “bununla yanı uzunlukta olanı göster” denildiğinde aynı uzunlukta olanı göster.







UZUN KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı uzunlukta nesne arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı uzunlukta nesne resmi arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun uzunluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzun olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı uzunlukta nesne arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı uzunlukta nesne resmi arasından “Uzun olan hangisi? / Uzun olanı göster.” denildiğinde uzun olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun uzunluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzun olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden uzun olanlar sorulduğunda uzun olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından uzun olanlar sorulduğunda uzun olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun uzunluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzun olduğunu ifade eder.








KISA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne resmi arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kısalığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kısa olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne resmi arasından “Kısa olan hangisi? / Kısa olanı göster.” denildiğinde kısa olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı uzunluktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kısalığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kısa olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden kısa olanlar sorulduğunda kısa olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından kısa olanlar sorulduğunda kısa olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kısalığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kısa olduğunu ifade eder.









KALINLIK KAVRAMLARI EŞLEME DÜZEYİ
1.     Aynı cins, iki farklı kalınlıkta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir kalınlıktan birer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
2.     Aynı cins, üç farklı kalınlıkta, aynı tipte (renk, malzeme) her bir kalınlıktan birer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
3.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, aynı tip (renk, malzeme) her bir kalınlıktan birer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
4.     Aynı cinsi, dört farklı kalınlıkta, iki farklı renkte, aynı malzemede her bir kalınlıktan ikişer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı gösterir.
5.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, üç farklı renkte, aynı malzemeden her bir kalınlıktan üçer tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olanı gösterilip “bununla aynı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde ayı kalınlıkta olanı gösterir.
6.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, aynı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
7.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, iki farklı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
8.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, üç farklı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
9.     Aynı cins, dört farklı kalınlıkta, dört farklı renkte, dört farklı malzemede, her bir kalınlıktan dörder tane nesne arasından belli bir kalınlıkta olan gösterilip “bununla yanı kalınlıkta olanı göster” denildiğinde aynı kalınlıkta olanı göster.
KALIN KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kalınlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kalın olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “Kalın olan hangisi? / Kalın olanı göster.” denildiğinde kalın olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kalınlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kalın olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden kalın olanlar sorulduğunda kalın olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından kalın olanlar sorulduğunda kalın olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun kalınlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha kalın olduğunu ifade eder.









İNCE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun inceliği buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ince olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne resmi arasından “İnce olan hangisi? / İnce olanı göster.” denildiğinde ince olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı kalınlıktaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun inceliği buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ince olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden ince olanlar sorulduğunda ince olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından ince olanlar sorulduğunda ince olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun inceliği buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ince olduğunu ifade eder.









ÇOK KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
10.                       İki aynı cins, farklı miktarda nesne arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
11.                       İki aynı cins, farklı miktarda nesne resmi arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
12.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun çokluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha çok olduğunu ifade eder.
13.                       İki farklı cins, farklı miktarda nesne arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
14.                       İki farklı cins, farklı miktarda nesne resmi arasından “Çok olan hangisi? / Çok olanı göster.” denildiğinde çok olanı gösterir.
15.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun çokluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha çok olduğunu ifade eder.
16.                       Etrafındaki nesnelerden çok olanlar sorulduğunda çok olanları gösterir.
17.                       Etrafındaki nesne resimleri arasından çok olanlar sorulduğunda çok olanları gösterir.
18.                       Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun çokluğu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha çok olduğunu ifade eder.









AZ KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
10.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
11.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne resmi arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
12.                       İki aynı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun azlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha az olduğunu ifade eder.
13.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
14.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne resmi arasından “Az olan hangisi? / Az olanı göster.” denildiğinde az olanı gösterir.
15.                       İki farklı cins, farklı miktardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun azlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha az olduğunu ifade eder.
16.                       Etrafındaki nesnelerden az olanlar sorulduğunda az olanları gösterir.
17.                       Etrafındaki nesne resimleri arasından az olanlar sorulduğunda az olanları gösterir.
18.                       Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun azlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha az olduğunu ifade eder.









İÇİNDE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha içinde olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “İçinde olan hangisi? / İçinde olanı göster.” denildiğinde içinde olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha içinde olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden içinde olanlar sorulduğunda içinde olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından içinde olanlar sorulduğunda içinde olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha içinde olduğunu ifade eder.








DIŞINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dışında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Dışında olan hangisi? / Dışında olanı göster.” denildiğinde dışında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dışında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden dışında olanlar sorulduğunda dışında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından dışında olanlar sorulduğunda dışında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dışında olduğunu ifade eder.








ÜZERİNDE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha üzerinde olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Üzerinde olan hangisi? / Üzerinde olanı göster.” denildiğinde üzerinde olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha üzerinde olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden üzerinde olanlar sorulduğunda üzerinde olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından üzerinde olanlar sorulduğunda üzerinde olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha üzerinde olduğunu ifade eder.








ALTINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha altında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Altında olan hangisi? / Altında olanı göster.” denildiğinde altında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha altında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden altında olanlar sorulduğunda altında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından altında olanlar sorulduğunda altında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha altında olduğunu ifade eder.








UZAĞINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzağında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Uzağında olan hangisi? / Uzağında olanı göster.” denildiğinde uzağında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzağında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden uzağında olanlar sorulduğunda uzağında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından uzağında olanlar sorulduğunda uzağında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha uzağında olduğunu ifade eder.








YAKININDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yakınında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yakınında olan hangisi? / Yakınında olanı göster.” denildiğinde yakınında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yakınında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden yakınında olanlar sorulduğunda yakınında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından yakınında olanlar sorulduğunda yakınında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yakınında olduğunu ifade eder.








ÖNÜNDE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha önünde olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Önünde olan hangisi? / Önünde olanı göster.” denildiğinde önünde olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha önünde olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden önünde olanlar sorulduğunda önünde olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından önünde olanlar sorulduğunda önünde olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha önünde olduğunu ifade eder.








ARKASINDA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha arkasında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Arkasında olan hangisi? / Arkasında olanı göster.” denildiğinde arkasında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha arkasında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden arkasında olanlar sorulduğunda arkasında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından arkasında olanlar sorulduğunda arkasında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha arkasında olduğunu ifade eder.








SAĞ KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha sağında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Sağında olan hangisi? / Sağında olanı göster.” denildiğinde sağında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha sağında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden sağında olanlar sorulduğunda sağında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından sağında olanlar sorulduğunda sağında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha sağında olduğunu ifade eder.








SOL KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha solunda olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Solunda olan hangisi? / Solunda olanı göster.” denildiğinde solunda olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha solunda olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden solunda olanlar sorulduğunda solunda olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından solunda olanlar sorulduğunda solunda olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha solunda olduğunu ifade eder.








ORTASI KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ortasında olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Ortasında olan hangisi? / Ortasında olanı göster.” denildiğinde ortasında olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ortasında olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden ortasında olanlar sorulduğunda ortasında olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından ortasında olanlar sorulduğunda ortasında olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ortasında olduğunu ifade eder.








YÜKSEKTE KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yüksekte olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Yüksekte olan hangisi? / Yüksekte olanı göster.” denildiğinde yüksekte olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yüksekte olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden yüksekte olanlar sorulduğunda yüksekte olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından yüksekte olanlar sorulduğunda yüksekte olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha yüksekte olduğunu ifade eder.








ALÇAKTA KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha alçakta olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne resmi arasından “Alçakta olan hangisi? / Alçakta olanı göster.” denildiğinde alçakta olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı konumlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha alçakta olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden alçakta olanlar sorulduğunda alçakta olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından alçakta olanlar sorulduğunda alçakta olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun konumu buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha alçakta olduğunu ifade eder.








BOŞ KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha boş olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Boş olan hangisi? / Boş olanı göster.” denildiğinde boş olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha boş olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden boş olanlar sorulduğunda boş olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından boş olanlar sorulduğunda boş olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha boş olduğunu ifade eder.









DOLU KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dolu olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne resmi arasından “Dolu olan hangisi? / Dolu olanı göster.” denildiğinde dolu olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı miktarlardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dolu olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden dolu olanlar sorulduğunda dolu olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından dolu olanlar sorulduğunda dolu olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun miktarı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha dolu olduğunu ifade eder.









AĞIR KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ağır olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Ağır olan hangisi? / Ağır olanı göster.” denildiğinde ağır olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ağır olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden ağır olanlar sorulduğunda ağır olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından ağır olanlar sorulduğunda ağır olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha ağır olduğunu ifade eder.









HAFİF KAVRAMI, KAVRAMA DÜZEYİ, KAVRAM ÖĞRETİMİ BASAMAKLARI
1.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
2.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
3.     İki aynı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha hafif olduğunu ifade eder.
4.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
5.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne resmi arasından “Hafif olan hangisi? / Hafif olanı göster.” denildiğinde hafif olanı gösterir.
6.     İki farklı cins, farklı ağırlıklardaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha hafif olduğunu ifade eder.
7.     Etrafındaki nesnelerden hafif olanlar sorulduğunda hafif olanları gösterir.
8.     Etrafındaki nesne resimleri arasından hafif olanlar sorulduğunda hafif olanları gösterir.
9.     Etrafındaki nesne ya da nesne resmi arasından biri gösterildiğinde “Bunun ağırlığı buna göre nasıl?” diye sorulduğunda daha hafif olduğunu ifade eder.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Metreküp – Kilogram Çevirme – Hesaplama Tablosu

Ağırlık birimleri hesaplama cetvelinden kilogramı metreküpe çevirme ve metreküpü kilograma çevirme örnekleri aşağıda yer almaktadır. METREKÜP KİLOGRAM ÇEVİRME ÖRNEKLERİ Aşağıda kullanılan metreküp – kilo çevirme formülü ayrıntılı değerlendirmeler dikkate alınmadan hesaplanmıştır. Yani halk arasındaki tabir ile düz hesaptır. Dolayısıyla bilimsel çalışmalarda dikkate alınmamalıdır. 1 m3 kaç kilogram eder?    1000 kg eder 2 m3 kaç kilogram eder?    2000 kg eder 3 m3 kaç kilogram eder?    3000 kg eder 4 m3 kaç kilogram eder?    4000 kg eder 5 m3 kaç kilogram eder?    5000 kg eder 6 m3 kaç kilogram eder?    6000 kg eder 7 m3 kaç kilogram eder?    7000 kg eder 8 m3 kaç kilogram eder?    8000 kg eder 9 m3 kaç kilogram eder?    9000 kg eder 10 m3 kaç kilogram eder?    10000 kg eder 11 m3 kaç kilogram eder?    11000 kg eder 12 m3 kaç kilogram eder?    12000 kg eder 13 m3 kaç kilogram eder?    13000 kg eder 14 m3 kaç kilogram eder?    14000 kg eder 15 m3 kaç kilogr

1 Metreküp Kum Kaç El Arabası – Kaç Kürek Yapar

Ağırlık formülleri örnekleri rehberinden 1 metreküp kum – kürek çevirme ve 1 el arabası kum – kürek ölçüleri hesaplama ve birim çevirme ile ilgili bilgiler aşağıdaki satırda bulunmaktadır. 1 METREKÜP KUM – EL ARABASI – 1 METREKÜP KUM ÇEVİRME 1 metreküp kum kaç el arabası yapar? 20 el arabası eder. 1 el arabası kum kaç metreküp yapar? 0,5 m3 eder. 1 METREKÜP KUM – KÜREK – 1 METREKÜP KUM   ÇEVİRME 1 metreküp kum kaç kürek yapar? 400 kürek eder. 1 kürek kum kaç metreküp yapar? 0,005 m3 eder. Hesaplamada yararlanılan terimler: kaç metreküp kumdur, kaç el arabasıdır, kaç kürektir Hesaplamada yararlanılan kısaltmalar: Metreküp’ün kısaltması m3, El arabası’nin kısaltması ea, Kürek’ın kısaltması kürek Burada 1 metreküp kum – kürek hesaplama ve 1 metreküp kum – el arabası hesaplama örnekleri verilmiştir. Bu sayfada alan 1 metreküp kum hesaplama tablosu ve birim çevirici değerleri yaklaşık değerlerdir ve dolayısıyla kesin rakamları ifade etmez. Formüller vasıtasıyla hesaplanmış ol

Ustalık Belgesi Alma Koşulları

 Ustalık Belgesi Alma Koşulları Denklik İşlemleri Yeni Yönetmeliğe Göre Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Ustalık Belgesi Kapsamındaki Meslekler, Denklik Yoluyla Nasıl Alınır, Kapsamındaki Meslek Dalları Hakkında Sorularının Cevabı İçin Yazımızı Okumaya Devam Edeniz. Ustalık Belgesi Sahipleri Mesleklerinde Bağımsız İşyeri Açabilirler. Yanlarında Çırak Çalıştırmak İsteyen Belge Sahiplerinin Usta Öğreticilik Belgesi Alması Gereklidir. Usta Öğreticilik Belgesi Alma Şartları İçin Buradaki Yazılarımızı Okuyabilirsiniz. Kalfalık Ve Ustalık Sınavları Mesleki Eğitim Merkezleri Yılda 6 Kez, İki Ayda Bir Yapılır. Ustalık Sınavı Tarihleri En Geç 1 Hafta Önceden İlan Edilir. Sınavlarda Başarılı Olanlar Belge Alırken, Başarısız Olanlar Bir Sonraki Eğitim Döneminde Sadece Başarısız Oldukları Derslerden Sınava Girerler. Bir Adayın 4 Yıl 12 Dönem Sınava Girme Hakkı Bulunmaktadır. Bu Süre Zarfında Sınava Girmeyenler Haklarını Kaybederler. Hastane, Hapishane, Askerlik Ve Benzeri Sınava Gire